Un nou acord de cooperare transfrontaliera pe probleme de mediu, semnat in Baia Mare cu ocazia Zilei Cooperarii Europene

Un nou acord de cooperare transfrontaliera pe probleme de mediu, semnat in Baia Mare cu ocazia Zilei Cooperarii Europene
Un nou acord de cooperare transfrontaliera pe probleme de mediu, semnat in Baia Mare cu ocazia Zilei Cooperarii Europene

Ziua Cooperarii Europene, sarbatorita anual pe data de 21 septembrie, a fost marcata astazi si in Baia Mare. Un seminar de informare cu privire la proiectele de cooperare transfrontaliera implementate pana acum, dar si referitor la cele care urmeaza sa fie initiate in opt judete din patru tari a fost organizat cu aceasta ocazie. La eveniment au luat parte reprezentanti ai autoritatii locale si judetene, dar si membrii unor asociatii si organizatii implicate in programul de cooperare transfrontaliera ENPI, realizat intre Ungaria, Slovacia, Romania si Ucraina.

Intalnirea dintre participantii la programul de dezvoltare durabila a avut pe ordinea de zi prezentarea proiectelor initiate in cele opt regiuni. Printre acestea s-au numarat idei de sustenabilitate a dezvoltarii unor orase, de ecologie sau de management a deseurilor biodegradabile. Cu aceasta ocazie, municipiul Baia Mare a semnat un nou contract de cooperare transfrontaliera care propune o mai buna gestiune a deseurilor din judetul Maramures.

„Pentru noi, este o oportunitate. Pentru noi, pentru municipiul Baia Mare, dar si pentru noi, pentru judetul Maramures. Astazi vom semna un prim contract de cooperare transfrontaliera, pe probleme de mediu, care acopera una dintre problemele de mediu, respectiv deseurile pe care le avem din tot ceea ce inseamna deseurile biodegradabile. Acest lucru vine in completare, intr-un fel, la proiectul mare pe care il avem impreuna cu Consiliul Judetean si cu celelalte autoritati locale de gestiune a deseurilor in judetul Maramures”, a aratat primarul municipiului Baia Mare, Catalin Chereches.

La nivel national, in cele trei sesiuni de depunere a proiectelor, judetul Satu Mare a depus 135 de proiecte, dintre care 21 au primit finantare, in timp ce judetul Maramures a depus 172 de proiecte, din care doar 34 au fost acceptate la finantare. Cu toate acestea, secretariatul tehnic comun al programului ENPI a anuntat ca proiectele care nu au primit finantare la prima incercare vor avea prioritate la cea de-a doua incercare, intre anii 2014 – 2020.

„A fost si rugamintea celor de la secretariatul tehnic comun de a organiza acest seminar aici in Maramures, avand in vedere ca au sustinut ca proiectele depuse au fost chiar de calitate, competitia a fost majora si, desi unele proiecte ar fi putut sa primeasca finantare, nu au mai avut buget disponibil, asa ca invitatia lor era ca pentru urmatorul exercitiu financiar sa ii incurajeze pe cei care au depus proiecte sa le redepuna, pentru ca au sanse reale de succes”, a amintit seful serviciului Promovare Proiecte de Dezvoltare din cadrul Consiliului Judetean Maramures, Oana Chiorean.

Scopul acestui seminar a fost acela de a comunica rezultatele cooperarii europene intre regiunile de granita. Evenimente locale similare, dar si activitati specifice, vor avea loc in toate cele opt judete in aceasta perioada.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *