Un studiu asociaza o serie de mici cutremure cu injectia dioxidului de carbon in depozite subterane

Un nou studiu asociaza o serie de mici cutremure cu injectia dioxidului de carbon in subteran
Un nou studiu asociaza o serie de mici cutremure cu injectia dioxidului de carbon in subteran
Un nou studiu asociaza o serie de mici cutremure cu injectia dioxidului de carbon in depozite subterane

Un nou studiu asociaza o serie de mici cutremure localizate in apropierea orasului Snyder din Texas intre 2006 si 2011, cu injectarea in subteran a unor volume mari de gaze, in special dioxid de carbon (CO2). Rezultatele studiului sunt relevante pentru intentiile manifestate la nivel global de a capta si stoca in subteran dioxidul de carbon, in scopul incetinirii incalzirii globale.

Desi studiul sugereaza ca injectarea in subteran a gazelor a declansat cutremurele din Snyder, de asemenea, subliniaza faptul ca injectari similare nu au declansat cutremure comparabile in alte locuri, consolidand ideea ca injectia de gaze in subteran nu produce evenimente seismice importante in multe alte contexte geologice.

Nu au fost inregistrare victime sau pagube severe in urma cutremurelor identificate de acest studiu, dar este pentru prima data cand injectiile de gaze in subteran au fost corelate cutremurelor cu o magnitudine mai mare de 3.

Studiul a fost realizat de Wei Gan si Cliff Frohlich de la Universitatea din Texas, Institutul pentru Geofizica, si a aparut in aceasta saptamana intr-o editie online a revistei Proceedings of the National Academy of Sciences.

Studiul s-a axat pe o suprafata din nord-vestul statului Texas care se intinde peste trei campuri mari de petrol si gaze – domeniul Cogdell, domeniul Salt Creek si Scurry Area Canyon Reef Operators Committee (SACROC) – unde s-a exploatat petrol inca din anii 1950.

Operatorii petrolieri au inceput injectarea de dioxid de carbon in campul petrolier SACROC in 1971 pentru a stimula productia de petrol, un proces cunoscut sub numele de CO2 Enhanced Oil Recovery (CO2 EOR). Acelasi proces, EOR CO2, a fost inceput in domeniul Cogdell in 2001, cu o crestere semnificativa incepand cu 2004.

Deoarece companiile petroliere au injectat dioxid de carbon in volume mari intr-o perioada lunga de timp, Departamentul de Energie al SUA a finantat cercetari in aceasta regiune pentru a explora impactul potential al captarii si stocarii carbonului (CSC), o tehnica propusa pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera, captarea si injectarea lui la mari adancimi in pamant pentru stocare pe termen lung.

Acest ultim studiu a fost finantat de catre US Geological Survey din SUA si National Natural Science Foundation din China

Folosind o retea de seismometre de inalta rezolutie, Gan si Frohlich au identificat 93 de cutremure in campul petrolier Cogdell din martie 2009 pana in decembrie 2010, trei dintre care au avut o magnitudine mai mare de 3. Un cutremur chiar mai mare, cu magnitudinea 4,4 , sa produs in zona Cogdell in septembrie 2011. Utilizand datele cu privire la injectii si extrageri de lichide si gaze, au ajuns la concluzia ca exista o coreare intre cutremure si cresterea injectiilor de dioxid de carbon, EOR CO2, in campul petrolier Cogdell.

„Ceea ce este interesant este ca avem un exemplu in campul petrolier Cogdell, dar exista si alte campuri petroliere din apropiere unde s-au utilizat injectari similare de dioxid de carbon fara sa declanseze cutremure”, a declarat Frohlich „Deci, intrebarea este: de ce se intampla intr-o zona si nu se intampla si in altele?”

Intr-un document publicat anul trecut in Proceedings of the National Academy of Sciences, cercetatorii seismologi ai Universitatii Stanford, Mark Zoback si Steven Gorelick, au sustinut ca „exista o mare probabilitate ca injectarea unor volume mari de dioxid de carbon in subteran sa declanseze cutremure” in procesul de captare si stocare a dioxidului de carbon.

„Faptul ca diferitele campuri petroliere au reactionat diferit la injectarea de CO2 si ca nu sunt alte situatii similare in lume in care injectarea dioxidului de carbon in subteran sa fie asociata unor cutremure cu magnitudini de 3 grade, sugereaza ca, in ciuda temerilor lui Zoback si Gorelick, este posibil ca in multe alte locatii injectarea unor volume mari de de CO2 sa nu produca cutremure „, a spus Frohlich.

Frohlich sugereaza o posibila explicatie pentru comportamentul diferit al celor trei campuri petroliere la injectarea dioxidului de carbon in subteran. In campul petrolier Cogdell exista defecte geologice care sunt amorsate si gata sa se deplaseze cand presiunile rezultate din injectarea unor volume mari de gaz reduc frecarea pe aceste defecte. Celelalte doua campuri petroliere ar putea sa nu aiba defecte geologice.

Frohlich sugereaza un pas important pentru intelegerea riscurilor seismice pentru proiectele de captare si stocare a carbonului (CCS), acesta propune sa fie create modele geologice similare celui din Cogdell si celelalte campuri petroliere invecinate pentru a intelege mai bine de ce acestea raspund diferit la injectarea gazului.

Gan si Frohlich au analizat datele seismice culese in perioada martie 2009 – decembrie 2010 de catre Programul US Array EarthScope, finantat de National Science Foundation, o retea de seismometre desfasurate de la granita cu Canada pana la Golful Mexic. Datorita densitatii mari de instrumente, ei au fost capabili sa detecteze si cutremurele mai mici, cu o magnitudine de 1,5 , prea slabe pentru ca oamenii sa le simta la suprafata, multe dintre ele nefiind detectate de reteaua seismica mai limitata a US Geological Survey.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *