Un studiu aduce noi argumente in sprijinul ipotezei ca dinozaurii aveau sange cald

0
68
Un studiu aduce noi argumente in sprijinul ipotezei ca dinozaurii aveau sange cald

Un nou studiu aduce noi argumente in sprijinul ipotezei ca dinozaurii nu erau niste reptile uriase, cu sangele rece si un metabolism lent, ci niste animale cu sangele cald, conform unui material publicat de site-ul LiveScience.

Acest studiu este bazat pe analiza „liniilor de crestere” din oasele acestor animale, linii similare cu cercurile din trunchiurile de copaci. In perioadele de crestere lenta, cum ar fi in timpul iernii sau in perioadele in care hrana este putina, aceste linii sunt mai intunecate la culoare si mai subtiri, in timp ce in perioadele de dezvoltare rapida, oasele prezinta niste dungi mai deschise la culoare si mai late.
Raspunsul la intrebarea cu privire la natura dinozaurilor, daca acestia erau niste fiinte cu sange cald, endoterme (care isi produc singure caldura corporala) sau daca erau animale cu sangele rece, ectoterme, care aveau nevoie de surse externe de caldura pentru a-si activa metabolismul, poate oferi multe indicii despre felul in care traiau acesti monstri ai preistoriei.

Initial, oamenii de stiinta credeau ca liniile de crestere sunt prezente doar la animalele cu sange rece, care se dezvolta in etape, in functie de conditiile de mediu. Animalele cu sangele cal, asa cum sunt mamiferele, ar fi crescut in mod continuu pentru ca isi mentin temperatura corpului la un nivel ridicat ceea ce permite desfasurarea unor procese metabolice rapide care produc continuu energie pentru a creste.
Pornind de aici, cercetatorii au considerat ca liniile de crestere ale oaselor dinozaurilor reprezinta dovada ca acestia aveau sange rece.
In noul studiu, au fost canalizate liniile de crestere de la oase ale piciorului apartinand a peste 100 de mamifere ierbivore din prezent, in corelatie cu ciclurile sezonale ale temperaturii din mediul lor viata, cu temperatura medie a organismului lor si cu ratele metabolice. Ei au demonstrat ca si aceste animale cu sange cald au linii de crestere pe oase, ceea ce indica o dezvoltare mai rapida, dar care poate fi intrerupta de un sezon neprielnic.
Liniile de crestere evidentiate la rumegatoare sunt identice cu cele observate la dinozauri, indicand ca aceste animale au trecut prin perioade de dezvoltare intrerupte de perioade de stagnare, atunci cand conditiile de mediu si de hrana nu erau favorabile. Acest lucru poate insemna ca si dinozaurii aveau sangele cald.
„Dinozaurii treceau de asemenea prin perioade de crestere foarte rapida si aveau nevoie sa manance foarte mult pentru a-si mentine un nivel ridicat al temperaturii interne”, conform lui Meike Köhler, de la Universitatea Autonoma din Bacerlona, coordonator al acestui studiu. Cercetatorul spaniol concluzioneaza ca si dinozaurii ar fi putut sa aiba sangele cald.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here