E un fapt cunoscut – cimentul nu e ecologic, nu e nici macar sanatos. Poate fi folosit in constructii masive cum ar fi podurile dar intr-o casa, ce trebuie sa respire nu prea are ce sa caute. Cu ce il inlocuim atunci ? Cu var. Din pacate, in Romania nu am reusit sa gasesc, dar in Franta am vazut deja – exista o varietate speciala de var, numita var hidraulic ce poate inlocui cu brio cimentul.

Mic istoric

Varul a fost folosit inca din antichitate – Romanii au observat ca daca amesteca varul pur cu cenusa vulcanica recenta, bogata in siliciu si aluminiu, obtin un liant hidraulic foarte bun. In Jurul secolului 18 se observa ca unele varietati de var mai slabe care provin din calcar impur rezista mai bine la intemperii. Persoana care a sintetizat aceasta informatie este Louis Vicat care isi da seama ca pentru a rezista mai bine varul trebuie sa contina si o parte de argila- acest var este varul hidraulic.

Clasificare

Varul e obtinut din calcar din cariere subterane si in primul rand se obtine un var nestins – CaO, care in combinatie cu apa da varul stins – Ca(OH)2.
Dupa felul de calcar utilizat, dupa coacere avem doua feluri de var natural : var aerian sau gras CL (Calcium Lime) ce provine dintr-un calcar pur si var hidraulic sau slab NHL (Natural Hydraulic Lime), ce provine dintr-un calcar argilos.

Utilizare

Varul aerian, stins si nestins, e folosit la noi pentru vopsirea peretilor si pentru dezinfectare. Putini stiu ca varul poate fi folosit si la tencuieli! Varul hidraulic lasa peretii sa respire foarte bine si e ideal pentru tencuirea peretilor de vaiuga sau a locurilor umide cum sunt pivnitele, subsolurile, peretii subterani. Putem chiar sa facem fundatii, pavaj, intr-un cuvant poate fi folosit in toate locurile unde este umiditate sau unde circulatia aerului e impiedicata. In plus varul este un bun izolant fonic cat si termic, dar performantele sale pot fi ameliorate amestecand in mortarul de var bucati de in sau canepa.
Exista 3 feluri de var hidraulic- departajarea se face dupa continutul de argila si un indice de hidraulicitate propus chiar de catre Vicat. Primul – varul NHL 2 are cele mai putine calitati hidraulice si e in general folosit pe suporturi usoare cum ar fi peretii de pamant, caramizile de pamant, pietre usoarele si tencuielile cu canepa – timpul de uscare e de 18 la 24 de ore. Varul 3.5 e cel mai des folosit pentru toate tipurile de constructii: pavaje, tencuieli. Se intareste in 10 la 12 ore si se poate aplica pe pietre, pamant, caramizi. Varul NHL 5 are cele mai multe proprietati hidraulice si se foloseste indeosebi la fabricarea pavajelor. Timpul sau de intarire e de la 3 la 5 ore.
Foarte important este sa nu cumva sa confundam varul hidraulic NHL cu NHL-Z ce contine ciment si nici cu varul artificial HL care de fapt este un ciment realizat din deseuri inerte macinate.

Ce avantaje ne ofera varul?

In primul rand, lasa casa sa respire – deci nu mai exista probleme de umezeala. De fapt varul capteaza umiditatea si apoi o elibereaza sub forma de vapori. Cum incalzirea unei case unde nu este umiditate e mult mai usoara, utilizand varul facem si economie de energie.
Stim, evident ca varul protejeaza peretii de intemperii si ca e un bun dezinfectant. In plus, e o substanta rezistenta ce datorita supletii si elasticitatii sale tolereaza miscarile cladirilor. E usor de inlocuit – calitate esentiala, mai ales in restaurarea unei cladiri mai vechi.

Precautii

Varul e coroziv, se recomanda utilizarea manusilor si a mastilor pentru protejarea cailor aeriene.

Forum

Cum acest var hidraulic nu este foarte cunoscut in Romania , va rog sa lasati mesaje pe forum daca m-ati putea ajuta sa-l procur – in zona Banatului, de preferinta.

Surse : http://www.citemaison.fr
http://www.bricoleurdudimanche.com
http://www.ecoconso.be
http://fr.ekopedia.org

15 COMENTARII

 1. Buna ziua eu vreau sa vorbesc despre varul hidraulic NHL5 deci am lucrat timp de 5 ani de zile doar cu acest var fie rosturi intre pietre pavaje interior fie exterior ziduri masive 1 metru latime la 6 metri inaltime cuptoare de paine zidite cu var bine inteles tot din piatra am facut rosturile in interiorul cuptoruliu cu pamant galben amestecat cu NHL5 si multe alte chantiere dar va zic sincer NHL5 leaga foarte bine cu natura este mult mai rezistent ca cimentul din toate punctele de vedere[diferente temperatura,presiunea exercitata de greutatea zidului de piatra etc].Am facut chiar tencuiala la o chapela si totul este OK ,merge la orice .Va recomand cu multa satisfactie acest material ecologic .pentru mai multe informati si poze puteti sa-mi scrieti pe adresa mea de mail.Va multumesc.

 2. Greseala de exprimare:
  „dar performantele sale pot fi ameliorate amestecand in mortarul de var bucati de in sau canepa”.
  Performantele pot fi imbunatatite cu in sau canepa, nu ameliorate.

 3. bun articol dar fac o precizare:ca sa traesti Ecologic nu ajunge sa nu faci rau tie sau oamenilor ci in EGALA masura nici:animalelor.Si prima conditie este sa incetezi a consuma carne si alimente de origine animala care provin din suferinta si sa incetezi sa folosesti asa ceva la alte intrebuintari.societatea patriarhala ,specista rasista,carnivora exploatatoare,cavalerista discriminatorie si cu sexele pentru ca este sursa suferintelor lumii TREBUIE SA DISPARA!omul trebuie sa repare ce a gresit si sa se intoarca la Natura.
  Si pe mine ma intereseaza materialele de constructii si chiar am nevioe de var.problema e ca nicaieri nu gasesc documentatie cu privire la continutul total al varurlui ca as as vrea sa stiu daca se introduce in fabricarea varului sau nu se introduc :ingrediente de origine animala.In portelen stiu ca se pune praf de oase si nu stiu care este situatia cu vopselele lavabile,gletul,gresia faianta adezivii pentru gresie si faianta.este atat de slaba sursa de informatie si oamenii sunt ata de nepasatori la asa ceva .Nu am reusit sa aflu asta in ce e ce priveste creioanele colorate,cerneala pentru facut poze.Este oare cineva care ma poate informa concret?

 4. Vreau sa stiu daca se poate tencui casa la exterior numai cu var. sau var in amestec cu alceva sa reziste , sa izoleze termic si sa aiba si o aderenta foarte buna in timp la peretii casei.Stie cineva daca rezista la intemperii, ploaie, frig , temperatura iarna , vara si daca izoleaza termic casa sau in amestec cu ceva .
  Va multumesc anticipat,
  Cu stima,
  Adrian

 5. Oricum multumiri celor ce dau idei,pe forum,despre casele din vaiuga, eu am cumparat de un an una locuiesc in ea si nu voi renunta am invatat sa astup gauri singura, nevoia te invata, dar si daca mai afli chestii mai simple si mai bune, nu strica , ar putea si femeile sa se descurce , nu i bai ca se strica manichiura, o faci dinnou dar , aviz celor singure , nu e rau sa nu depinzi de un barbat . Simti ca ai coloana vertebrala.

 6. Adrian , daca e vaiuga , baga sticla pisata, jos de jur imprejur , var nisip cu pietris, si sare dinnaceea mare care se pune la muraturi, succes, eu tot aflu ca sunt interesata,repar cu mainile , mele si fur cate putinsi de la sootul si de la vecini cxa stau de curand la tara dar imi place sa mi bag nasul, ciao , Arad

 7. Adrian, daca stai la tara si casa e vaiuga , e din star mai calduroasa iar sticla pisata e contra soarecilor si eventual alte rozatoare, daca e cazul, cu rriscul sa ma repet.

 8. in sfarsit oamenii se apleaca cu interes asupra materialelor de constructii din natura ;mai multe informatii despre varul hidraulic gasiti pe site-urile franceze ; la noi varul este doar hidratat iar cel hidraulic are pret foarte mare ;
  Noi promovam pentru placarea peretilor un placj de piatra extraordinar ,are calitati hidro si termoizolatoare ,aspect de broderie piatra .
  Vizitati site-ul pentru mai multe informatii

 9. varul idraulic are un cost mare, cam 350€ la tona si vine adus din franta( pentru roma ) si-l folosesc doar cu nisip de rau si fara ciment (ii ajungi un pic, o lopata la o betoniera daca vrei sa traga mai repede ),dar in romania se poate utiliza foarte bine si varul stans, nisip de rau cu bobul un pic mai mare 2-4mm, ca sa nu faca crapaturi si ciment

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here