Vegeta – Mult gust, multa sare

Ingredientul principal al produsului analizat este sarea. Din aceasta cauza, foarte multe persoane trebuie sa evite consumul, pentru a nu avea probleme grave de sanatate.
vegeta
Vegeta este un adaos universal pentru mincaruri, care are in compozitie: sare de bucatarie maximum 58%, legume uscate 15,5% (morcov, pastirnac, ceapa, telina, frunze de patrunjel), potentiatori de aroma (glutamat de sodiu E 621, inozinat de sodiu E 631, zahar, condimente, amidon din porumb, colorant (riboflavina E 101i). 100 de grame din acest produs aduc un aport energetic de 137 kcal/583 kj si 8,5 g proteine, 24,5 g carbohidrati, 0,6 g grasimi.

ANALIZA. Vegeta este un produs foarte dezechilibrat nutritional, principalul ingredient fiind sarea. Acesteia i s-au adaugat legume deshidratate si potentiatori de aroma. Inainte de a consuma acest produs trebuie sa aveti grija la cantitatea foarte mare de sodiu, care provine atit din sarea de bucatarie, cit si din glutamatul de sodiu si inozinatul de sodiu. Un adult nu trebuie sa depaseasca un consum mai mare de 6 g zilnic de sare provenit din toate alimentele, daca vrea sa evite problemele de sanatate, in special cele de circulatie si cardiace.

Glutamatul de sodiu este si el un pericol pentru sanatate, declansind sindromul bucatariei chinezesti. Acesta se manifesta prin senzatii de slabiciune, greata, senzatie de amorteala la nivelul antebratului si cefei, crize de astm, respiratie greoaie, modificari de ritm cardiac. Inozinatul de sodiu, E 631, este un aditiv alimentar pentru care nu s-au facut inca suficiente studii pentru a se vedea care sint efectele consumului, ne spune prof. dr. Mencinicopschi. Toate produsele de tip baza pentru mincaruri au aceste caracteristici si de aceea trebuie consumate cu multa moderatie si numai in scopul de a da savoare preparatelor. Produsele nu vor fi folosite singure.

CONCLUZII
. Produsul analizat nu este indicat copiilor, femeilor insarcinate si care alapteaza, persoanelor care sufera de afectiuni cardiace, celor cu hipertensiune, suferinzilor de hiperuricemie (guta), supraponderalilor si obezilor, celor care sufera de maladii hepato-renale, celor care au tendinta de a retine apa in tesuturi (edeme), suferinzilor de sindrom metabolic. Diabeticii vor consuma produsul numai cu acordul medicului curant.

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *