Vegeta – Mult gust, multa sare

Ingredientul principal al produsului analizat este sarea. Din aceasta cauza, foarte multe persoane trebuie sa evite consumul, pentru a nu avea probleme grave de sanatate.
vegeta
Vegeta este un adaos universal pentru mincaruri, care are in compozitie: sare de bucatarie maximum 58%, legume uscate 15,5% (morcov, pastirnac, ceapa, telina, frunze de patrunjel), potentiatori de aroma (glutamat de sodiu E 621, inozinat de sodiu E 631, zahar, condimente, amidon din porumb, colorant (riboflavina E 101i). 100 de grame din acest produs aduc un aport energetic de 137 kcal/583 kj si 8,5 g proteine, 24,5 g carbohidrati, 0,6 g grasimi.

ANALIZA. Vegeta este un produs foarte dezechilibrat nutritional, principalul ingredient fiind sarea. Acesteia i s-au adaugat legume deshidratate si potentiatori de aroma. Inainte de a consuma acest produs trebuie sa aveti grija la cantitatea foarte mare de sodiu, care provine atit din sarea de bucatarie, cit si din glutamatul de sodiu si inozinatul de sodiu. Un adult nu trebuie sa depaseasca un consum mai mare de 6 g zilnic de sare provenit din toate alimentele, daca vrea sa evite problemele de sanatate, in special cele de circulatie si cardiace.


Glutamatul de sodiu este si el un pericol pentru sanatate, declansind sindromul bucatariei chinezesti. Acesta se manifesta prin senzatii de slabiciune, greata, senzatie de amorteala la nivelul antebratului si cefei, crize de astm, respiratie greoaie, modificari de ritm cardiac. Inozinatul de sodiu, E 631, este un aditiv alimentar pentru care nu s-au facut inca suficiente studii pentru a se vedea care sint efectele consumului, ne spune prof. dr. Mencinicopschi. Toate produsele de tip baza pentru mincaruri au aceste caracteristici si de aceea trebuie consumate cu multa moderatie si numai in scopul de a da savoare preparatelor. Produsele nu vor fi folosite singure.

CONCLUZII
. Produsul analizat nu este indicat copiilor, femeilor insarcinate si care alapteaza, persoanelor care sufera de afectiuni cardiace, celor cu hipertensiune, suferinzilor de hiperuricemie (guta), supraponderalilor si obezilor, celor care sufera de maladii hepato-renale, celor care au tendinta de a retine apa in tesuturi (edeme), suferinzilor de sindrom metabolic. Diabeticii vor consuma produsul numai cu acordul medicului curant.

Sursa: Jurnalul National



12 Aug 2008 -



Articole recente:
@Recomandari
ciolos
6 aprilie 2016
Evenimente ecologice
adopta-o-casa-6-e1434456234818-820x300
28 martie 2016
Schimbari climatice
In 2016 s-a inregistrat cea mai calda luna ianuarie din istoria masuratorilor meteorologice
22 februarie 2016
Energie regenerabila
Producerea energiei regenerabile - tot mai la îndemână
19 februarie 2016
Colectare Deseuri
ONG
Asociaţiile de mediu şi localnicii au spus NU microhidrocentralelor pe râul Nera
19 februarie 2016
Fondul forestier
Drujbele si excavatoarele distrug padurile virgine chiar in acest moment
19 februarie 2016
Alimentatie
Merele, roșiile și portocalele conțin cele mai multe pesticide
17 februarie 2016
Agricultura ecologica
Raport: Pesticidele din hrana bebelușilor: morcovi, caise, pătrunjel cu ciprodinil, clorpirifos, carbendazim
17 februarie 2016
ONG
16 februarie 2016
Protectia Mediului
Alimentatie
16 februarie 2016
Energie regenerabila
16 februarie 2016
Biodiversitate
Asociaţiile de mediu şi localnicii au spus NU microhidrocentralelor pe râul Nera
16 februarie 2016
Biodiversitate
Acvila țipătoare Arlie se întoarce în Brașov. Vine din Namibia și parcurge 25.000 de kilometri
16 februarie 2016
Sanatate
Cum sa-ti prepari pasta de dinti BIO acasa
16 februarie 2016
Stop Abandonului
Masini ecologice
16 februarie 2016
Case Pasive
A stat 10 ani in India si a venit in Moldova cu ideea unei case ecologice: O locuinta din paie
15 februarie 2016
Alimentatie
Ministrul Agriculturii: O parte dintre produsele pe care le consumam sunt otravite
14 februarie 2016
Controlul poluarii
Peste 5,5 milioane de decese premature, cauzate de poluarea aerului în 2013
14 februarie 2016