Vegeta – Mult gust, multa sare

Ingredientul principal al produsului analizat este sarea. Din aceasta cauza, foarte multe persoane trebuie sa evite consumul, pentru a nu avea probleme grave de sanatate.
vegeta
Vegeta este un adaos universal pentru mincaruri, care are in compozitie: sare de bucatarie maximum 58%, legume uscate 15,5% (morcov, pastirnac, ceapa, telina, frunze de patrunjel), potentiatori de aroma (glutamat de sodiu E 621, inozinat de sodiu E 631, zahar, condimente, amidon din porumb, colorant (riboflavina E 101i). 100 de grame din acest produs aduc un aport energetic de 137 kcal/583 kj si 8,5 g proteine, 24,5 g carbohidrati, 0,6 g grasimi.

ANALIZA. Vegeta este un produs foarte dezechilibrat nutritional, principalul ingredient fiind sarea. Acesteia i s-au adaugat legume deshidratate si potentiatori de aroma. Inainte de a consuma acest produs trebuie sa aveti grija la cantitatea foarte mare de sodiu, care provine atit din sarea de bucatarie, cit si din glutamatul de sodiu si inozinatul de sodiu. Un adult nu trebuie sa depaseasca un consum mai mare de 6 g zilnic de sare provenit din toate alimentele, daca vrea sa evite problemele de sanatate, in special cele de circulatie si cardiace.


Glutamatul de sodiu este si el un pericol pentru sanatate, declansind sindromul bucatariei chinezesti. Acesta se manifesta prin senzatii de slabiciune, greata, senzatie de amorteala la nivelul antebratului si cefei, crize de astm, respiratie greoaie, modificari de ritm cardiac. Inozinatul de sodiu, E 631, este un aditiv alimentar pentru care nu s-au facut inca suficiente studii pentru a se vedea care sint efectele consumului, ne spune prof. dr. Mencinicopschi. Toate produsele de tip baza pentru mincaruri au aceste caracteristici si de aceea trebuie consumate cu multa moderatie si numai in scopul de a da savoare preparatelor. Produsele nu vor fi folosite singure.

CONCLUZII
. Produsul analizat nu este indicat copiilor, femeilor insarcinate si care alapteaza, persoanelor care sufera de afectiuni cardiace, celor cu hipertensiune, suferinzilor de hiperuricemie (guta), supraponderalilor si obezilor, celor care sufera de maladii hepato-renale, celor care au tendinta de a retine apa in tesuturi (edeme), suferinzilor de sindrom metabolic. Diabeticii vor consuma produsul numai cu acordul medicului curant.

Sursa: Jurnalul National



12 Aug 2008 -



Articole recente:
Alimentatie
meteosensibilitatea1
29 octombrie 2016
Afaceri ecologice
health_odejda_bambuk03
24 octombrie 2016
EcoMagazin
natural-art-public-intallation-stones-david-allen-fb
21 octombrie 2016
Controlul poluarii
toalete-ecologice-timisoara-foto-opinia-timisoarei-270x203
20 octombrie 2016
Colectare Deseuri
Case Pasive
case-din-baloti
17 octombrie 2016
Accidente ecologice
coral-large_trans9rg-p7f8wnnss1ppckrmr5dlnah7xnb_cefm-bnf_fs
16 octombrie 2016
Combustibil alternativ
autobuz-electric-cluj-250x180
13 octombrie 2016
Accidente ecologice
space-debris
12 octombrie 2016
Biosecuritate
Mobilizare generala de Ziua Curateniei
11 octombrie 2016
Protectia Mediului
Biosecuritate
Institutul Wyss de Cercetare in-vitro
9 octombrie 2016
Accidente ecologice
3% din deseurile din oceane sunt alcatuite din pungi de plastic alimentare.
8 octombrie 2016
Afaceri ecologice
Tribul Achuar din Amazon isi cere drepturile la o viata libera.
6 octombrie 2016
Biodiversitate
panda-bear
5 octombrie 2016
Alimentatie
980x
2 octombrie 2016
Stop Abandonului
Protectia atmosferei
Harta interactiva a poluarii
1 octombrie 2016
@Recomandari
ciolos
6 aprilie 2016
Evenimente ecologice
adopta-o-casa-6-e1434456234818-820x300
28 martie 2016
Schimbari climatice
In 2016 s-a inregistrat cea mai calda luna ianuarie din istoria masuratorilor meteorologice
22 februarie 2016