Viata salbatica si mijloacele de existenta din Kenia sunt in pericol

Mai mult de 80 de mile din Delta Tanei sunt planificate sa devina o plantatie de trestie de zahar, iar o mare parte a recoltei sa fie transformata in etanol in fabrica ce intentioneaza sa se construiasca.

Kenia a aprobat un proiect litigios in care se spune ca unele dintre cele mai vechi tinuturi umede pot fi distruse. Mai mult de 80 de mile din Delta Tanei sunt planificate sa devina o plantatie de trestie de zahar, iar o mare parte a recoltei sa fie transformata in etanol in fabrica ce intentioneaza sa se construiasca. Pe aceasta suprafata traiesc lei, hipopotami, reptile, specii rare de rechini si 345 de specii de pasari. De asemenea, suprafata aceasta suporta mii de fermieri si pescari a caror proteste au fost total ignorate, potrivit combatantilor. Paul Matiku, director executiv al Nature Kenya, citat de „The Guardian”, descrie propunerea dezvoltarii de Mumias Sugar, o prima firma locala, ca „un dezastru ecologic si social” care poate cauza un drenaj adanc al deltei. Acest fapt pune in primejdie mijloacele de existenta a oamenilor care lociuesc in delta.
Meritele cresterii gazelor naturale sunt sursa sporirii celei mai aspre dezbateri in Africa de Est, unde intinderi vaste cu deschidere a tinuturilor in Kenya, Uganda, Etiopia si Tanzania atrag atentia firmelor locale si internationale de agricultura.
In timp ce autoritatile locale vin in intampinarea investiilor de viitor, exista o opozitie puternica din partea combatantilor dezvoltarii care spun ca pamanturile arabile nu trebuie folosite pentru recolte care nu sunt destinate hranei, in special in regiunile predispuse la o insuficienta a hranei.
Delta Tana, care se intinde pe 120 mile la nord de coasta orasului Mombasa este un amestec de savane, mangrove, paduri si plaje. Aprovizionarea cu apa proaspata face ca suprafata sa fie mult mai ravnita de companiile de zahar care trebuie sa se increada in cantitatile variabile ale precipitatiilor pe plantatiile lor din alte parti ale Keniei. Mumias Sugar insista ca efectele vor fi net pozitive, cu crearea de mii de locuri de munca si cu o vasta imbunatatire a infrastructurii in zona. Compania a folosit doua firme de consultanta private pentru a efectua un raport de evaluare a impactului asupra mediului inconjurator aratand ca pagubele ecologice vor fi limitate.
Kenya’s National Environmental Management Authority (Nema) a dezvaluit aprobarea proiectului saptamana trecuta. Dar satenii si pescarii, care au negociat pamantul si din jurul Deltei Raului Tana ca fiind comun, au spus ca preocuparile lor in ceea ce priveste pierderea mijloacelor de existenta nu au fost remarcate. Ciobanii, care au adus 60.000 de vite din tinuturi la fel de indepartate ca Somalia si Etiopia sunt, de asemenea, furiosi. Grupurile Societatii Civile Locale, care au protestat impotriva construirii fabricii de zahar si pentru a declara cele mai sensibile regiuni ale deltei drept arii protejate. au spus ca obiectiile lor au fost ignorate atat de Mumias cat si de autoritatile locale. Un raport infaptuit de Societatea Regala pentru Protectia Pasarilor in Mai prevede ca proiectele firmei Mumias au supraestimat semnificativ potentialul profitului si au ignorat taxele pentru folosirea apei si efectul de poluare produs de fabrica de zahar. Studiul a aratat ca beneficiile ecologice ale Deltei Tanei include si prevenirea inundatiilor, inmagazinarea gazelor de sera si provizii alimentare, precum si avertizari asupra consecintelor asupra mediului daca proiectul va inainta. Pana acum, suportul kenian pentru o conventie globala in ceea ce priveste protejarea vietii salbatice a fost excelent, dar aceasta exploatare poate discredita reputatia Keniei in ceea ce priveste grija fata de propriul mediu.

Sursa: Guardian

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *