Protestele unui oras

Satul Kivalina din Alaska si tribul sau de eschimosi indigeni s-au revoltat impotriva marilor poluatori – industria ce altereaza atmosfera prin emisiile de gaze.. Acestea au alterat in mod semnificativ modul lor de viata. In procesul pe care satul l-a intentat, au fost invocate Corporatia Exxon Mobil, alte 8 companii de petrol, 14 centrale electrice si o Companie de carbuni.

Satul este localizat la 8 mile de bariera de corali, iar locuitorii depind de vanatoarea de balene, foci, morse, cat si de pescuitul de somoni. Modul acesta de viata a fost amenintat de formarea tarzie a ghetii pe mare, in toiul iernii in loc de luna Octombrie, ca rezultat al incalzirii globale.

Fara marea inghetata, satul ramane descoperit in fata furtunilor si a valurilor uriase. Doua orgazatii non-profit, Centrul pe probleme rasiale, de saracie si mediu si Fundatia Drepturilor Nativilor Americani, au asistat la procesul Curtii Federale din San Francisco

Potrivit avocatului Matt Pawa ” Aceasta este prima victima a incalzirii globale care a trecut neobservata”. Exxon Mobil a preferat sa nu comenteze.

Sursa: Emagazine

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *