Ziua europeana fara masini

0
24

In fiecare an, in perioada 16 – 22 Septembrie in Europa se sarbatoreste „Saptamana mobilitatii europene”, care culmineaza, la 22 Septembrie, cu „Ziua europeana fara masini”, o sarbatoare promovata de Uniunea Europeana, pentru promovarea protectiei mediului inconjurator.

La aceasta sarbatoare participa si Romania, cu un numar de 67 de orase, in care se va opri circulatia temporar, pe anumite artere.

Biciclistii clujeni vor dedica miercuri marsul cu numarul 37 Zilei Europene Fara Masini.
Conform proiectului „I Love Velo”, clujenii pot imprumuta o bicicleta de langa Sala Sporturilor. Intalnirea participantilor va fi, ca de obicei, in parcul I.L.Caragiale, langa Palatul Telefoanelor, cu acces din str. Baritiu), incepand cu ora 17:30. Startul efectiv al marsului va fi la ora 18:00.

Romania se numara printre tarile cu cel mai mare numar de orase care marcheaza aceasta zi, fiind depasita doar de Olanda (323 de orase), Spania (256 de orase) si Franta (134 de orase). Manifestarea a prins la public si tot mai multe tari din intreaga lume au inceput sa organizeze, la 22 septembrie, „Ziua internationala fara masini”. Printre acestea se numara Brazilia, Japonia, Thailanda, dar si China, care va organiza pentru prima data manifestari in 108 orase.

Sute de orase isi inchid centrele circulatiei auto, mersul pe jos, bicicleta, transportul public si alte forme de deplasare fiind incurajate. Anul acesta, 1.544 de localitati din peste 40 de tari de pe 3 continente au ales sa promoveze alternativele mai putin poluante la automobil.

„Ziua europeana fara masini” a avut loc pentru prima in 1998, in Franta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here