„Sticle goale si borcane”, un strigat care nu se mai aude

In Romania, 90 la suta din ambalajele de sticla ajung la depozitele de deseuri. Elvetia recicleaza peste 90% din sticlele de pe piata.
reciclarea sticlei
Producerea sticlelor din cioburi reciclate economiseste aproape jumatate din energia necesara fabricarii lor.

Pe platforma TC ROM Glass, unul dintre reciclatorii romani de sticla, vin zilnic camioane speciale incarcate cu tone intregi de deseuri. Instalatia de reciclare functioneaza in fiecare zi, transformand sticlele goale de vin si bere, precum si borcanele sparte, in cioburi marunte gata pregatite de a reintra in procesul industrial, de fabricare a sticlelor noi.

Masinaria scoate pe zi aproximativ 100 de tone de materie prima secundara, care este ulterior trimisa catre singurul producator de sticla din Romania, Stirom, ce apartine acum grupului elen YIOULA, sau exportata in Bulgaria, catre celalalt producator al grupului
respectiv.

Cioburile albe sau colorate sunt adaugate materiei prime pentru fabricarea de noi butelii de sticla sau de borcane. Folosirea sticlei reciclate in procesul de fabricare a produselor noi inseamna un consum diminuat de energie si implicit reducerea emisiilor de dioxid de carbon in atmosfera.

Masina care „mananca” sticle uzate are capacitatea de a elimina etichetele, precum si dopurile metalice sau nemetalice, transformand astfel sticlele „murdare” in adevarate „diamante”. „Noi avem contracte cu companii care ridica aceste materiale. In felul acesta, si cartonul, metalele si celelalte -impuritati- sunt reciclate”, a precizat Tina Dumitrache, actionar la TC ROM Glass.

Instalatie cu bani de la Fondul de Mediu

Instalatia din sectorul 3 al Capitalei a fost achizitionata la inceputul anului trecut din Statele Unite cu 490.000 de euro, dintre care 130.000 de euro reprezinta fonduri nerambursabile primite de la Fondul de Mediu.

Anul acesta, firma reciclatoare din Bucuresti a reusit sa produca 15.000 de tone de cioburi care sa fie reintroduse in circuitul industrial.

Potrivit legislatiei, tara nostra este obligata ca, pana la sfarsitul anului 2013, sa recicleze 60 la suta din cantitatea de deseuri de sticla. „Putem aprecia ca la nivelul anului 2013 vor exista cresteri semnificative ale cantitatilor de deseuri de sticla colectate si reciclate”, a estimat Calin Istratoiu, director la Directia Reciclarea Materialelor din cadrul Ministerului Economiei si Finantelor.

„Rata de colectare si valorificare a atins o proportie de 10 % in anul 2006 cu o tendinta reala de crestere pentru urmatorii ani”, a adaugat Istratoiu.

Populatia duce sticlele la ghena

Pentru a ajunge la un nivel optim de reciclare, Romania trebuie sa depaseasca niste obstacole, iar hopul cel mare ramane la nivelul populatiei care pare inca nepregatita sa faca acest lucru.

Pentru ca inainte de a ajunge in instalatiile de reciclare, deseurile trebuie colectate. Iar colectarea unui procent important al deseurilor de sticla tine de capacitatea firmelor de salubritate de a asigura partea logistica a actiunii prin plasarea de containere speciale pentru colectarea selectiva, dar si de romanii de rand care trebuie sa respecte destinatia deseului.

Calin Istratoiu a precizat ca la nivelul Romaniei, doar 10 % din populatie are deocamdata posibilitatea sa colecteze selectiv
deseurile. „Populatia nu este educata sa duca deseul acolo unde trebuie, ci il arunca la ghena. De aceea, containerele speciale pentru colectarea sticlei sunt pline cu orice altceva, numai cu sticla nu”, a spus Irina Neagu, director executiv la TC ROM Glass.

„Daca in Romania, inainte de „89, se recicla si ceea ce nu trebuia, acum, s-a ajuns in extrema cealalta: nu se mai recicleaza deloc”, a spus si Silviu Prigoana, patronul firmei Rosal, care asigura salubritatea in sectorul 3 al Capitalei.

Colectarea sticlei, afacere dificila

Silviu Prigoana a mai zis ca firma pe care o patroneaza a amplasat la un moment dat containere pentru sticla, dar ca afacerea nu s-a dovedit deloc rentabila avand in vedere ca nu reusea sa colecteze mai mult de o tona de deseuri de sticla pe luna.

Societatea Urban insa, firma care asigura salubritatea in sectorul 6, a amplasat in 150 de puncte containere pentru colectarea selectiva.

„Cantitatea de sticla colectata exclusiv de la populatie din recipientii destinati colectarii selective este de aproximativ 30 de tone lunar”, a spus Alexandru Predoi, sef serviciu Marketing la Urban.

Reciclabila suta la suta

Fabricarea sticlelor si a borcanelor noi din materiale reciclate presupune un consum mai mic de energie si previne poluarea mediului.

Sticla se poate recicla 100 % fara a-si pierde din proprietati, ceea ce o face sa fie un material foarte valoros.

Reciclarea unui singur borcan de sticla economiseste tot atata energie cata are nevoie un bec pentru a lumina timp de patru ore.

Reciclarea a doua sticle de bere inseamna economisirea energiei necesare fierberii apei pentru cinci cesti de cafea.

Daca pentru producerea de sticle si borcane noi se foloseste sticla reciclata, energia necesara in topitorii este redusa foarte mult. Luand in considerare transportul si procesarea, fiecare tona de sticla topita inseamna 315 kilograme de CO2 mai putin in atmosfera.

Reciclarea a 40.000 de tone de sticla inseamna economisirea a 4.000 de tone de carbune, potrivit exploradome.com.

Planuri optimiste pentru 2013!

Potrivit legislatiei in vigoare, Romania trebuia sa recicleze pana la sfarsitul anului 2006, 15 % din deseurile de sticla. La nivelul anului respectiv, nu a reusit sa colecteze si sa valorifice decat 10%. Cantitatea de ambalaje de sticla puse pe piata in 2006 a fost de aproximativ 285.000 de tone.

Se estimeaza ca pana in 2009, rata de crestere a cantitatii de ambalaje va fi de 7 %. Anul trecut au fost colectate si valorificate 40.000 de tone de sticla. Aproape 36.000 de tone au fost reciclate prin intermediul Eco-Rom Ambalaje, asociatie catre care firmele care pun pe piata ambalaje de sticla au transferat responsabilitatea reciclarii.

Calin Istratoiu de la Directia Reciclarea Materialelor din cadrul Ministerului Economiei si Finantelor spera ca pana peste cinci ani, vom reusi sa atingem tinta de reciclare impusa de UE. In 2013, va trebui sa reciclam 60 % din deseurile de sticla.

„Putem aprecia ca la nivelul anului 2013 vor exista cresteri semnificative ale cantitatilor de deseuri de sticla colectate si reciclate datorate atat extinderii si imbunatatirii sistemului de colectare, a realizarii de investitii pentru selectarea acestora, cat si extinderii domeniilor de utilizare a deseurilor de sticla”, a apreciat Istratoiu.

Uniunea Europeana are la baza principiul celor patru „R” in ceea ce priveste reciclarea: reducerea folosirii de materii prime, reutilizarea produselor, reciclarea si recuperarea de energie.

in anglia, sticla se colecteaza de 30 de ani

Chiar daca nu este membra UE, Elvetia este adesea considerata o tara exemplara la capitolul gestionarii deseurilor. Tara cantoanelor este una dintre cele mai ecologice tari ale Europei. Nivelul de reciclare depaseste chiar 95 % pentru anumite tipuri de materii, cum ar fi de exemplu, sticla, potrivit swissinfo.ch.

Pe de alta parte, in Marea Britanie, s-au implinit anul trecut, 30 de ani de la amplasarea primului container special pentru colectarea sticlei. De atunci, 23 de miliarde de borcane si sticle au fost reciclate, cu aproximativ 752.000 de tone de sticla valorificate in fiecare an, potrivit BBC.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *