Banchiza din Groenlanda se topeste mai repede decat estimau specialistii. Aproape toata gheata ce acoperea masivul Kilimanjaro, din Africa, in anul 1912 a disparut complet pana in 2007.
Stratul de gheata care acopera Groenlanda se topeste mai repede decat estimau studiile stiintifice. Aceasta este concluzia unui raport realizat de un grup international de savanti din Statele Unite, Olanda si Marea Britanie, in urma unei cercetari ce a durat doi ani. Studiul a fost publicat in revista americana „Science” si citat de agentia France Press.
Savantii au descoperit ca verile mai calde decat de obicei au dus la accelerarea pierderii stratului de gheata din Groenlanda. Cifrele din raport vorbesc despre pierderea a aproximativ 1.500 de miliarde de tone de gheata intre anii 2000 si 2008, ceea ce a dus la cresterea nivelului oceanului planetar cu 5 milimetri.
„In urma rezultatelor obtinute, este clar ca pierderea in masa a ghetii din Groenlanda s-a accelerat de la sfarsitul anilor „90. Cauzele care stau la baza acestui fenomen sugereaza ca tendinta se va mentine in viitorul apropiat”, a spus Jonathan Bamber, unul dintre autorii studiului. Documentul stiintific a folosit un nou model computerizat pentru a analiza datele oferite prin satelit a topirii stratului de gheata.
„Am reusit sa armonizam datele de la doua estimari independente, ceea ce ne da foarta multa incredere in cifrele rezultate si prezumtiile pe care le-am facut despre aceste procese”, a mai spus Bamber.
Nivelul marilor poate creste cu sapte metri
Banchiza din Groenlanda contine suficient de multa apa pentru a determina o crestere a nivelului oceanelor si a marilor cu sapte metri, in conditiile in care s-ar topi in intregime.
Expertii au mai spus ca topirea accelerata a banchizei a fost partial mascata de caderile de zapada mai abundente si ca reinghetarea unei parti din apa rezultata a moderat efectele pierderilor de gheata.
Previziunile devin ingrijoratoare daca sunt coroborate cu un studiu publicat in revista stiintifica „Proceedings of the National Academy of Sciences” de catre cercetatorul Dirk Notz de la Max Planck Institute.
Acest studiu sustine ca nu exista un efect de prag ireversibil pentru banchiza polara, dar ca este posibil sa existe pentru Groenlanda si pentru Antarctica de Vest. Savantul nu a precizat insa care este acest prag, dincolo de care topirea ghetii din cele doua zone devine ireversibila.
Nu numai ghetarii dispar de la an la an vazand cu ochii, ci si „zapezile vesnice” de pe marile altitudini montane. Himalaya este doar un exemplu.
Au aparut lacuri pe Himalaya
In urma cu 50 de ani, pe Muntii Himalaya existau numai ghetari, dar din cauza incalzirii globale, in prezent pot fi observate si lacuri, semn ca gheata a inceput deja sa se topeasca.
Oamenii de stiinta estimeaza ca ghetarul Imja din statul Nepal se retrage cu 70 de metri pe an, iar topirea acestui ghetar a dus la formarea unui lac imens ce ameninta satele din aval. Specialistii de la Centrul pentru Dezvoltare Montana Integrata sustin ca viteza cu care se topesc ghetarii din Himalaya s-a accelerat foarte mult, temperaturile din aceasta zona crescand de opt ori mai mult decat media globala.
Fostele zapezi de pe Kilimanjaro
Muntii care l-au inspirat la Ernest Hemingway sunt in aceeasi situatie. Eternele zapezi de pe varful Kilimanjaro, acoperisul Africii, ar putea deveni o simpla amintire din cauza incalzirii globale.
Peste 85% din calota glaciara ce acoperea acest masiv in anul 1912 a disparut complet in anul 2007, se arata intr-un studiu britanic. Mai mult, masuratorile facute de cercetatori, tot in 2007, au confirmat ca 26% din stratul de gheata, prezent in 2000, s-a topit in 2007.
Disparitia ghetarilor va afecta grav milioane de persoane din tarile asiatice, oameni care sunt dependenti de izvoarele ce pornesc din acesti ghetari.
Mont Blanc pierde centimetri
Cel mai inalt varf din Europa, Mont Blanc, a pierdut 45 de centimetri din calota glaciara, ce a cunoscut o diminuare a volumului zapezilor, de la circa 24.000 de metri cubi la aproximativ 21.500 de metri cubi in ultimii doi ani.
Noua altitudine a muntelui este de peste 4.800 de metri. Astfel, cercetatorii americani sustin ca topirea accelerata a ghetarilor si a zapezilor din zonele montane din intreaga lume reprezinta cea mai clara dovada a cresterii temperaturilor globale.
Creste nivelul Marilor
Oamenii de stiinta au descoperit ca verile mai calde decat de obicei au dus la accelerarea topirii stratului de gheata din Groenlanda. Cifrele din raport vorbesc despre o pierdere masiva a ghetii, ceea ce a dus la cresterea nivelului oceanului planetar
cu 5 milimetri.
Obama, ingrijorat de soarta ghetarilor
Un studiu american a evaluat trei ghetari din Alaska si din Washington, iar cercetatorii indica o crestere importanta in viteza de topire a acestora. De asemenea, studiul a indicat faptul ca ghetarii evaluati se topesc in acelasi ritm, chiar daca se afla in zone cu clima diferita si la distante de peste 24.000 de kilometri unul fata de celalalt.
„Aceste informatii ne sunt de ajutor pentru a reduce efectele incalzirii globale si trebuie sa investim mai mult pentru a combate impactul schimbarilor climatice”, a declarat Ken Salazar, secretar din cadrul Administratiei Obama.
Sursa: Adevarul