Un nou proiect mamut: fond de investitii in energie, cu active de 10 miliarde de euro

Un nou proiect mamut: fond de investitii in energie, cu active de 10 miliarde de euro
Un nou proiect mamut: fond de investitii in energie, cu active de 10 miliarde de euro

Toate participatiile statului din energie vor fi adunate intr-un mega-conglomerat de 10 miliarde de euro care ar urma sa contina toate participatiile statului din domeniul energetic si care va derula investitii mari in domeniu, potrivit unui proiect de lege realizat de trei deputati PSD.

Potrivit proiectului, Fondul Roman de Investitii Strategice in Energie si Resurse Energetice S.A va detine participatiile statului de la cele mai valoroase companii din portofoliul sau, respectiv, Romgaz, Transgaz, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Complexul Energetic Oltenia, Rompetrol Rafinare, Petrom, Conpet, Oil Terminal, Electrica, Transelectrica, Electrocentrale Bucuresti si Complexul Hunedoara, scrie Economica.net. De asemenea, vor fi prezente si participatiile de la o serie de companii privatizate, unde statul este actionar minoritar, precum GdF Suez Energy Romania, E.ON Energie sau E.ON Gaz Distributie.
Practic Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI) se va transforma din institutie in companie si, in consecinta, nu va mai trimite dividendele la bugetul statului, ci le va investi. Ministerul Economiei va fi actionarul principal iar Ministerul Energiei va ajunge sa gestioneze doar politicile din domeniu, nu si companiile.

Gaurile negre
Pe langa companiile profitabile, proiectul include si gestionarea de catre acest fond a unor „gauri negre” clasice ale economiei, precum Compania Nationala a Huilei, Termoelectrica, Societatea Nationala a Carbunelui si Uzina Termoelectrica Midia. Proiectul este sustinut de catre deputatii Dumitru Chirita, Marin Gheorghe si Florin Tataru, toti trei membri ai Comisiei de Industrii si Servicii.
„|nfiintarea unui asemenea fond este mai mult decat necesara proiectelor de investitii si retehnologizare in domeniul energiei si contribuie la garantarea securitatii energetice a Romaniei“, scrie Chirita pe blogul sau.
Cu toate acestea, este greu de inchipuit ca Fondul Proprietatea nu se va opune, mai ales ca se combina entitati profitabile cu altele aflate pe pierdere. Pe de alta parte, proiectul va da total peste cap angajamentele luate de Romania in fata Fondului Monetar International (FMI), care prevede listari bursiere pentru Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Electrica, Romgaz si Complexul Oltenia.

De la Nita la Chirita
Mai mult, ministrul Energiei, Constantin Nita, are si el o alta viziune decat cea a FMI. Nita a spus recent ca statul va relua proiectul de reorganizare a sectorului de productie de energie electrica, vizand crearea de companii puternice la nivel regional, care sa utilizeze un mix de resurse, proces care va implica inclusiv divizarea Hidroelectrica.
El a adaugat ca trebuie creat un mix care sa permita tutror companiilor sa porneasca de pe pozitii de egalitate, „indiferent de costuri si cine ne critica”. Nita a dat ca exemplu pentru ideea sa Marea Britanie, unde exista mai multe companii cu mix diferit de resurse, in vreme ce Chirita a adus ca exemplu pentru fondul sau Franta si Spania. Hidroelectrica este in acest moment in insolventa; un proiect asemanator de divizare a companiei a fost incercat in 2009 de catre fostul ministru al Economiei Adriean Videanu si a capotat in urma luptelor din justitie cu sindicalistii si Fondul Proprietatea.
Pentru ca este vorba despre un fond de investitii, noua companie trebuie inregistrata la Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare. Daca proiectul de lege va fi votat de Parlament toate societatile ce vor face parte din Fond trebuie sa-si schimbe actul constitutiv. |n cazul in care va fi format, Fondul va fi cea mai mar companie din Romania.
Dumitru Chirita este presedinte executiv al Federatiei Nationale a Sindicatelor din Electricitate Univers.

Inflatie de fonduri: Fondul Proprietatea 2, la nivel imobiliar
Romania nu duce in aceste zile lipsa de idei. Parlamentarii liberali urmaresc la randul lor crearea unui alt fond, prin care sa fie despagubiti in ultima instanta cei care nu vor reusi sa obtina imobilele revendicate. Acesta ar fi numit „Fondul Proprietatea 2”, potrivit senatorului Tudor Chiuariu.
„E una dintre posibilitatile pe care le analizam de asemenea sa constituim un Fond Proprietatea 2 si cei care nu vor putea beneficia de imobile, fie restituite in natura, fie prin acel sistem de compesare cu puncte si prin participarea la licitatie organizata din Fondul National de Imobile, sa fie despagubiti intr-o ultima instanta prin actiuni la Fondul Proprietatea 2”, spunea recent parlamentarul PNL.
Guvernul intentioneaza angajarea raspunderii pentru proiectul de lege privind despagubirea fostilor proprietari de imobile nationalizate sa aiba loc la 19 martie. Noua lege vine dupa ce emiterea titlurilor de despagubire este suspendata de facto de mai bine de un de zile. Motivul: statul nu mai are ce actiuni sa dea la Fondul Proprietatea. ホn luna aprilie expira termenul de 18 luni acordat de CEDO, prin care statul roman era obligat sa gaseasca solutii pentru despagubirea fostilor proprietari.
Premierul Victor Ponta declara in ianuarie ca mai sunt solicitari care totalizeaza 8 miliarde de euro. Pana in acest moment Romania a alocat despagubiri de 5 miliarde de euro, din care 4 miliarde de euro prin Fondul Proprietatea si 1 miliard de euro in bani gheata.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *