Micologul american Paul Stamets a gasit o metoda inedita de a proteja mediul inconjurator.
Inventia lui, care se numeste „The Life Box” (Cutia vietii), presupune niste cutii dintr-un carton in textura caruia se gasesc semintele unor plante noninvazive, copaci si ciuperci, originare din America de Nord. Oamenii care primesc cutiile nu mai trebuie sa le recicleze, ci sa planteze cartonul in pamant si sa-l ude. Instructiuni privind modul in care pot trece la treaba chiar si cei care nu au plantat niciodata vreun copac se gasesc in interiorul fiecarui pachet.
Planuri de reimpadurire
Cutiile au totusi un termen de valabilitate: trebuie folosite in cel mult doi ani de la primire si trebuie sa stea intr-un mediu uscat. „Cutia vietii” este fabricata din hartie reciclata, in fibra careia au fost inserate in jur de 100 de seminte. Care este beneficiul pentru mediu? Daca un singur copac din cele 100 de seminte va supravietui timp de 30 de ani, ar putea aduna pana la o tona de emisii de carbon, potrivit estimarilor. Inventia face parte din proiectul „Plant for the Planet: Billion Tree Campaign” (Plantati pentru Planeta: Campania pentru un milliard de copaci).
Stamets, initiatorul, ii invita pe utilizatori sa ii scrie un e-mail sau sa ii trimita coordonatele GPS ale copacilor plantati, pentru a realiza o harta a acestora pe un site interactiv. Doritorii pot achizitiona seturi de 10 cutii, la preturi intre 33 si 58 de dolari (intre 26 si 46 de euro). Companiile care trimit in permanenta colete ar putea profita de oportunitate pentru a face chiar un plan de reimpadurire.
Sursa: Adevarul