CE BEM, CE MANCAM – E 211 poate modifica structura ADN-ului
Cantitatea infima de icre si multitudinea de E-uri transforma produsul intr-unul de care ar trebui mai degraba sa ne ferim. Conservantii sunt cei mai periculosi.
Salata de icre hering cu ceapa Bonito are in compozitie mai mult ulei si aditivi alimentari decat icre. Pe eticheta sunt inscrise urmatoarele ingrediente: „ulei vegetal, apa carbogazoasa, icre hering sarate (11,5%), ceapa (5%), agenti de ingrosare: amidon E412 (guma guar), E 415 (guma xantan), sare, acidifiant: acid citric (E 330), antioxidant: E 316 (erithorbat de sodiu), conservanti E 202 (sorbat de potasiu), E 211 (benzoat de sodiu), arome””.
ANALIZA. Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare, ne explica analizand eticheta produsului ca acesta are un profil nutritional dezechilibrat. Chiar daca nu beneficiaza de eticheta nutritionala, din enumerarea de ingrediente rezulta ca icrele au un exces de lipide, provenit de la uleiul vegetal a carui natura nu este precizata. Mai mult, produsul are si un numar mare de aditivi alimentari. Agentii de ingrosare: E 412 si E 415 sunt incriminati pentru aparitia unor afectiuni ale tractului digestiv. Un alt aditiv care poate pune probleme de sanatate consumatorilor este erithorbatul de sodiu care interfera cu absorbtia vitaminei C, impiedicand fixarea acesteia. Conservantii folositi de producator fac parte din categoria celor care pot avea efecte nefaste pe termen lung. Benzoatul de sodiu este considerat unul dintre cei mai periculosi aditivi, fiind vinovat de aparitia unor modificari ale ADN-ului. Din compozitia produsului rezulta ca acesta are o densitate energetica mare. Specialistul nostru spune ca produsul nu este recomandat copiilor, femeilor insarcinate si care alapteaza, supraponderalilor si obezilor, cardiovascularilor, hipertensivilor, persoanelor cu afectiuni hepatice si renale, bolnavilor de cancer, alergicilor, astmaticilor, celor cu afectiuni ale tractului digestiv.
Sursa: Jurnalul National