140 de state, printre care si Romania, au semnat o importanta conventie pentru reducerea poluarii cu mercur

0
540
140 de state au semnat o importanta conventie pentru reducerea poluarii cu mercur
140 de state au semnat o importanta conventie pentru reducerea poluarii cu mercur
140 de state au semnat o importanta conventie pentru reducerea poluarii cu mercur

Reprezentantii a circa 140 de tari au semnat joi, in Japonia, o conventie privind emisiile de mercur si folosirea acestei substante care poate fi extrem de toxica pentru organismul uman si pentru mediu, informeaza AFP si BBC citate de Agerpres.

‘Conventia de la Minamata’ a fost semnata in cadrul unei reuniuni organizate sub egida ONU la Kumamoto, in apropiere de Minamata (sud-vest), ai carei locuitori au fost grav afectati de poluarea cu reziduuri cu mercur aruncate decenii la rand direct in apele marii de o intreprindere chimica. Conventia a fost adoptata in ianuarie la Geneva.

Acordul, care acum trebuie si ratificat de statele semnatare, vizeaza reducerea la scara mondiala a emisiilor de mercur, precum si a productiei si utilizarii mercurului, in special la fabricarea anumitor produse si in alte procese industriale.

Conventia va intra in vigoare dupa ce va fi ratificata de 50 de state, ceea ce se va intampla in trei-patru ani, apreciaza organizatorii conferintei. ‘Tratatul trebuie ratificat de cat mai multe tari in curs de dezvoltare pentru a intra in vigoare cat mai curand posibil’, a afirmat ministrul nipon al mediului, Nobuteru Ishihara.

Mercurul, un metal greu, este extrem de toxic pentru om si pentru toate fiintele. O expunere prea puternica la mercur afecteaza sistemul imunitar si poate provoca probleme psihologice sau digestive, caderea dintilor, probleme cardiovasculare ori respiratorii.

Conventia semnata joi prevede, intre altele, ca o serie de produse care contin mercur, cum sunt termometrele, sa dispara pana in 2020 si acorda totodata statelor un termen de 15 ani pentru a pune capat folosirii mercurului in activitatile miniere.

Mai multe detalii pe www.mercuryconvention.org

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.