Zona Casmicea – Beidaud a fost vizata de firma Chevron pentru exploatarea gazelor de sist, alaturi de mai multe zone din judetul Contanta, insa au primit aviz nefavorabil din partea autoritatilor de mediu. Planurile acestei firme au fost aduse in atentia APM Tulcea in urma cu trei ani.
Potrivit reprezentantilor Agentiei de Protectie a Mediului Tulcea, intentia era realizarea unui proiect interjudetean Tulcea – Constanta, iar prima etapa a exploatarii gazelor de sist ar fi fost realizarea unor prospectii prin care sa se stabileasca amploarea sau marimea zacamantului.
„Nu excludem existenta unor astfel de zacaminte la Tulcea avand in vedere ca Dobrogea este o zona asezata pe calcare si pe roci sedimentare, iar daca sedimentele sunt sisturi, este posibil ca in imediata vecinatate si sub influenta Marii Negre, sa apara aceste gaze pentru ca se stie ca Marea Neagra are in apa dizolvata foarte mult gaz metan, iar acest lucru se stie”, au precizat directorul Agentiei de Protectie a Mediului Tulcea.
Potrivit anumitor specialisti, exploatarea gazelor de sist are un impact serios asupra mediului, avand in vedere ca un singur foraj poate necesita 10 milioane de litri de apa. Iar substantele chimice in procesul de fisurare a rocilor risca sa ajunga in multe cazuri chiar in panzele freatice si sa le polueze. De asemenea, se vorbeste despre posibile cutremure de suprafata care ar putea fi declansate de astfel de foraje. De curand, mai multe state europene, printre care si Bulgaria, au interzis astfel de foraje, insa Guvernul Romaniei a fost pana acum foarte permisiv, avand in vedere ca Ministerul Mediului a aprobat trei astfel de prospectii, in judetul Constanta.