In cursul acestei saptamani s-a finalizat Raportul de evaluare – „Terenuri apartinand domeniului public aflate in exploatarea CN ACN SA Constanta”, raport conform caruia valoarea de piata recomandata de evaluator pentru toate proprietatile evaluate este de 150 milioane euro – echivalent a 500 milioane RON – proprietatile insumand 31 milioane metri patrati, a declarat Adrian Pindici, purtatorul de cuvant al CN ACN.
Raportul de evaluare s-a realizat utilizand date furnizate de CN ACN, ca administrator al bunurilor, precum si din observatiile evaluatorului rezultate din inspectia la fata locului a constructiei evaluate, in perioada 1 – 19 octombrie 2007, a adaugat oficialul companiei.
De asemenea, CN ACN a solicitat realizarea unui raport de evaluare pentru a putea stabili valoarea de piata a proprietatilor evaluate, adica a terenurilor apartinand domeniului public. „Realizarea acestei evaluari a fost una din primele mele prioritati de la inceputul mandatului. Valoarea de piata recomandata de evaluator pentru toate proprietatile evaluate este de 150 milioane euro, respectiv 4,77 euro/mp. Necesitatea acestui raport rezida, printre altele, din viitorul proiect de concesionare pe termen lung a suprafetelor aflate de-a lungul canalelor navigabile si din privatizarea in viitorul apropiat a 5% din actiunile detinute de stat la CN ACN, prin listarea pe Bursa de Valori”, a declarat Ovidiu Cupsa, directorul general al CN ACN. In realizarea acestuia evaluatorul a tinut seama de informatiile de piata preluate de pe piata imobiliara specifica, la data evaluarii si perioada anterioara apropiata, referitoare la vanzari si chirii, precum si de studiile proprii asupra pietei specifice proprietatii evaluate, a aratat Pindici. Proprietatea este formata din terenuri apartinand domeniului public desfasurate de-a lungul Canalului Dunare – Marea Neagra (in diferite unitati administrative: Cernavoda, Saligny, Mircea Voda, Medgidia, Castelu, Poarta Alba, Basarabi, Valu lui Traian, Cumpana, Baraganu, Agigea, Topraisar) si de-a lungul Canalului Poarta Alba – Midia Navodari (in diferite unitati administrative: Poarta Alba, Ovidiu, Lumina, Navodari, Corbu). Standardele aplicate la realizarea raportului sunt cele elaborate de Institutul Roman de Cercetari in Evaluare (IROVAL) si aprobate de Consiliul Director al ANEVAR (Asociatia Nationala a Evaluatorilor din Romania). Acestea sunt in concordanta cu standardele de evaluare europene si internationale, a mai spus Adrian Pindici.(Catalin CONSTANTINESCU)
Sursa: Replica Online