16 milioane de euro din taxe de vanatoare

Taxele platite de vanatori pentru ratele salbatice depasesc cinci milioane de euro. Pentru mistret s-au platit minimum 3,2 milioane de euro.

vanatoare
Tinand cont de statistica INS de anul trecut, „recolta” de vanat nu este deloc neglijabila, daca avem in vedere cat trebuie sa plateasca fiecare vanator pentru impuscarea unui exemplar. Sumele minime incasate de organizatiile de vanatoare, Romsilva etc. se ridica la minimum 15.698.750 de euro, valoare la care se adauga taxa pentru organizare si eventual inchirierea armei. Inceput din lunile aprilie – mai, sezonul de vanatoare a adus incasari frumoase, numai pentru impuscarea celor 103.000 de iepuri de camp percepandu-se minimum 2,6 milioane de euro, iar pentru cele aproape 70.000 de rate salbatice, minimum 5,24 milioane de euro.

Din categoria mamiferelor, in afara iepurelui de camp, cele mai vanate animale au fost vulpile – 19.500 de bucati, valoarea minima incasata pentru acestea ridicandu-se la 487.500 de euro (la un pret de 25 de euro pe bucata), suma care poate fi dublata in functie de greutatea vanatului (maximum perceput este de 50 euro per bucata). De peste sase ori mai mult s-a incasat insa pentru mistret, suma minima platita de vanatori pentru impuscarea celor 12.700 de animale fiind 3,2 milioane de euro (la un tarif de impuscare de 250 de euro pe animal), suma care poate fi triplata in functie de masa acestuia (maximum perceput este de 750 de euro pentru fiecare mistret). In ceea ce priveste pasarile, in afara ratei salbatice, cele mai vanate au fost fazanul, cu peste 53.500 de bucati, pentru care s-au incasat doar 321.000 de euro, si gugustiucul, cu aproximativ 39.000 de bucati, pentru care pasionatii au platit un minimum de aproape doua milioane de euro.

Fondul de vanatoare reprezinta aproape 92% din paduri

Conform datelor INS, suprafata fondului de vanatoare reprezinta aproximativ 92% din cea a fondului funciar si totalizeaza aproape 22 de milioane de hectare. Administrarea acestora este realizata in proportie de 70% de organizatiile de vanatoare, aproximativ 15,3 milioane de hectare, Regia Nationala a Padurilor – Romsilva ocupandu-se de aproape sase milioane de hectare. Restul suprafetei fondului de vanatoare este administrat de institutii publice care au ca obiect de activitate cercetarea stiintifica in domeniul cinegetic si de catre institutiile de invatamant care au ca discipline de studiu vanatul si vanatoarea.

In ceea ce priveste distributia suprafetei fondului de vanatoare pe regiuni de dezvoltare, regiunea nord-est detine cea mai mare suprafata (15,3%), urmeaza regiunea sud-Muntenia (14,7%), regiunea centru (14,6%), regiunea nord-vest (14,4%), regiunea sud-est (14,1%), regiunea vest (13,9%), regiunea sud-vest Oltenia (12,3%) si regiunea Bucuresti-Ilfov (0,7%).

Cele mai multe trofee, obtinute de caprior

„Pentru mentinerea echilibrului ecologic, ameliorarea calitatii vanatului, conservarea biodiversitatii si perpetuarea speciilor protejate, gestionarea fondurilor de vanatoare, se organizeaza partide de vanatoare pentru speciile admise la vanatoare in cadrul carora se recolteaza vanatul, conform cotelor aprobate de autoritatea centrala care raspunde de silvicultura”, se arata in comunicatul INS. Potrivit informatiilor furnizate de Institutul National de Statistica, dupa recoltarea vanatului, specialistii evalueaza trofeele obtinute, acordandu-le punctaje, in urma carora acestea pot fi medaliate. In anul 2007, cele mai multe trofee au obtinut: capriorul, mistretul, cerbul comun, ursul si capra neagra.

Capra neagra, vanata pentru 2.000 de euro

In luna iunie 2007, Legea fondului cinegetic a fost modificata, fiind redus tariful pentru fiecare specie de vanat. In sprijinul actiunii lor, alesii au sustinut ca, din cauza preturilor mult prea mari, asociatiile vanatoresti nu-si mai puteau inchiria proprietatile care prezentau interes pentru pasionatii de vanatoare. Alt motiv pentru care, sustin guvernantii, se impunea schimbarea legii este faptul ca fondul cinegetic nu mai putea fi lasat doar la dispozitia strainilor sau a celor cu bani. Pentru un exemplar de capra neagra, tariful minim a fost diminuat de la 8.000 de euro la doar 2.000 de euro, reduceri simtitoare facandu-se si la cerb, mistret si vulpe. Pentru un iepure de camp, vanatorii platesc acum minimum 25 de euro, fata de 150, cat era tariful initial, iar pentru un mistret minimum 250 de euro, fata de 1.000 de euro. Subiectul e de mare interes, mai ales ca printre vanatorii faimosi ai tarii se numara oameni de afaceri si politicieni.

Sursa: Gazeta de Sud

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *