In fiecare an, sute de mii de oameni sunt diagnosticati cu cancer, aceasta boala afectandu-i atat pe ei, cat si pe familiile lor.
Desi prevenirea ei lasa loc de multe controverse, un stil de viata sanatos poate sa tina aceasta maladie la distanta. Ce poti face este sa adopti cateva obiceiuri sanatoase, ce tin atat de alimentatie, cat si de stilul de viata, conform Huffington Post:
1. Fructe colorate in albastru: acestea sunt cele mai bogate in antioxidanti, avand o concentratie ridicata de antocianina, care previne formarea celulelor tumorale sau le incetineste cresterea, in cazul in care acestea sunt deja formate.
2. Ceaiuri: ceaiul verde si cel alb contin EGCG, de asemenea un puternic antioxidant, care protejeaza celulele de radicalii liberi si alte pericole.
3. Ghimbirul reduce riscul de cancer de colon si calmeaza inflamatiile de la nivelul tractului digestiv.
4. Napii contin izotiocianati, care curata corpul de substante cancerigene. Si merele au efecte asemanatoare la nivelul colonului.
5. Plimbarile rapide, 30 de minute pe zi, imbunatatesc calitatea somnului, aduc energie si reduc riscul de diabet si cancer.
6. Yoga goneste stresul si intareste sistemul imunitar.
7. Familia este un indicator important al bolilor de care poti suferi pe viitor. Stai la o ceasca de ceai cu bunicii si rudele mai in varsta si afla ce istoric al bolilor ai din diferite generatii.
8. Nu uita de controalele periodice la medic. Chiar daca starea ta de sanatate pare sa fie perfecta, este bine sa verifici din cand in cand, iar daca exista o problema, aceasta trebuie rezolvata „din fasa”.
9. Acorda atentie sentimentelor. Cand te intalnesti cu oncologul, nu uita sa-i spui in cazul in care in ultima perioada te-ai confruntat cu schimbari semnificative de dispozitie.
10. In fiecare zi, gaseste-ti 5 minute in care sa faci exercitii de respiratie, sa inspiri si sa expiri lent si profund. Asta va reduce stresul si va imbunatati sanatatea emotionala.
11. Concentreaza-te pe fibre. Acestea vor ajuta corpul sa elimine toxine si vor tine nivelul de zahar din sange constant. In plus, senzatia de satietate va dura mai mult.
12. Consumul regulat si moderat de cafea are efecte benefice asupra sanatatii, scazand riscul aparitiei celulelor canceroase.
13. Alege, pe cat posibil, alimente organice. Fructele si legumele pline de chimicale nu mai sunt sanatoase, ele reprezentand mai degraba un pericol.
14. Broccoli si legumele verzi sunt pline de substante anticancerigene, ale caror efecte benefice au fost demonstrate in laborator.
15. Ardeiul iute contine capsaicina, care lupta cu celulele tumorale.
17. Rosiile contin licopen, o substanta care reduce riscul aparitiei cancerului la plamani si stomac. Acestea devin chiar mai puternice, din punct de vedere al proprietatilor, atunci cand sunt gatite.
18. Ouale, pe langa proteine, au si proprietati antioxidante, prevenind cancerul.
19. Turmericul, un condiment originar din India, contine curcumina, cea care ii da si culoarea galbena, caracteristica, cu efecte antiinflamatoare si antioxidante.