2008, anul care ucide pasarile migratoare

Stolurile plecate din Africa au fost decimate de foame si sete pe drum

Culoarele de zbor le-au fost afectate de schimbarile geoclimatice. In plus, caldura, seceta si furtunile le-au redus drastic sansele de supravietuire.

Din ce in ce mai multe specii de pasari sunt pe cale de disparitie pe intreaga planeta, iar habitatele lor se afla in pericol. Scaderea alarmanta a numarului de pasari calatoare observata anul acesta este un semnal ca pe Terra exista deja probleme grave de mediu. Schimbarile climatice, care antreneaza expansiunea deserturilor si disparitia zonelor prielnice vietii, au facut din 2008 un an-record al reducerii numarului pasarilor migratoare.
Ambasadorii biodiversitatii

Ziua Mondiala a Pasarilor Migratoare a fost sarbatorita anul acesta pe 10 si 11 mai. Tema stabilita de ornitologi pentru eveniment, intitulata „Pasarile migratoare – ambasadorii biodiversitatii”, subliniaza importanta deosebita pe care pasarile calatoare o au pentru mediul inconjurator. Pasarile sunt socotite de specialisti cel mai bun indicator pentru starea si tendintele biodiversitatii, pentru legatura pe care o fac intre ecosistemele din lumea intreaga.

Ornitologi si ecologisti din 191 de tari au participat la acest eveniment international, pe care l-au marcat prin concerte, filme si dezbateri publice. Rolul acestor manifestari a fost de a aduce in fata opiniei publice mondiale problemele din ce in ce mai mari pe care le au pasarile migratoare din cauza incalzirii globale.

Vulturul, pasarea considerata un simbol al puterii inca din Antichitate, a ramas fara habitat si este pe cale de disparitie

Disparitie in masa

Pasarile sunt deosebit de vulnerabile la schimbarile de mediu, iar imputinarea lor constituie deja un semnal de alarma. Programul Natiunilor Unite pentru Mediu a subliniat, la randul sau, pericolul real la care sunt expuse pasarile migratoare si a dat publicitatii un comunicat in care citeaza cifre ingrijoratoare extrase dintr-un studiu al oamenilor de stiinta australieni.

Peste 72% din speciile de pasari din nord-estul Australiei si un sfert din cele care traiesc in Europa ar putea sa dispara in curand daca nu vor fi luate masuri de urgenta, legate de stoparea incalzirii globale, se arata in studiul mentionat. Numarul pinguinilor s-a injumatatit in Antarctica din cauza variatiilor de temperatura, iar 41% din cele 522 de specii de pasari migratoare de apa au din ce in ce mai putine exemplare.

In emisfera vestica, numarul pasarilor care migreaza din nordul Canadei in sudul Americii este in continua scadere, din cauza defrisarilor masive. Una dintre cele mai amenintate specii din lume este vulturul asiatic.

Omul, inamicul nr. 1

Pasarile migratoare, in special cele care parcurg distante foarte lungi, sunt deosebit de vulnerabile. Inainte de a-si incheia migratia anuala, ele au nevoie de locuri in care sa-si faca cuibul si sa hiberneze, precum si de o retea de locuri in care sa se poata odihni.

Toate aceste habitate, care sunt importante nu numai pentru pasari, ci si pentru alte numeroase specii de animale de pe intreaga planeta, sunt pe cale de disparitie din cauza agriculturii intensive, a aglomerarilor urbane si a supradezvoltarii industriale.

Habitatele tuturor speciilor sunt in ultima vreme din ce in ce mai afectate de schimbarile climatice. Pasarile mor de frig inainte de a ajunge la destinatie sau, din cauza caldurii excesive, nu-si mai pot continua zborul.
Lipsa apei si defrisarile masive de pe intregul glob sunt, de asemenea, cauze majore care duc la disparitia continua a numeroase specii migratoare.

Conform unui raport al Societatii Ornitologilor din Europa, dintre pasarile plecate in Africa, anul acesta s-au mai intors in Europa doar 70%. Restul fie s-au ratacit, fie au murit in timpul zborului deoarece plecasera la drum infometate si insetate, din cauza secetei cumplite de pe continentul african.

Pentru a pleca intr-o calatorie de mii de kilometri, pasarile migratoare acumuleaza energie si apa sub forma de gasime

UE ne obliga sa avem grija de randunele

„Directiva Pasarilor” obliga statele membre UE sa desemneze zone speciale protejate pentru speciile de pasari calatoare, sa le asigure locuri de iernat si spatii de oprire pe rutele de migratie.

Comisia Europeana utilizeaza „cele mai bune informatii ornitologice disponibile” pentru a stabili daca un stat membru si-a indeplinit obligatia de a stabili zonele speciale protejate.

Prin Tratatul de aderare la UE, Romania s-a angajat sa respecte legislatia din domeniul protejarii biodiversitatii si nu beneficiaza de vreo perioada de tranzitie in privinta stabilirii de zone speciale protejate.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *