25 de iazuri si tot atitea surse de poluare a apei

Constatam, in practica, dificultati in procesul de inchidere a fostelor iazuri de decantare, in realizarea lucrarilor necesare pentru perioada de conservare, stabilizare si ecologizare, asa cum sint prevazute in documentele de inchidere. In aceasta situatie, acestea continua sa reprezinte surse de risc ridicat, spune Marius Minzat, directorul Directiei Apelor Somes-Tisa.

Extractia si prelucrarea minereurilor neferoase trec printr-o perioada de schimbari majore, in care majoritatea perimetrelor miniere si-au sistat activitatea. Cu toate acestea, ramine sectorul cu un impact semnificativ asupra calitatii apelor de suprafata si subterane din bazin. Sursele de provenienta ale deteriorarii calitatii apelor, in special cu poluanti toxici specifici sint constituite de depozitele de steril de flotatie, apele de mina, depozitari necontrolate de minereu, foste activitati de explorare geologica si incinte tehnologice dezafectate, astfel ca unii receptori naturali ai apelor uzate provenite din aceste surse se incadreaza intr-o clasa inferioara de calitate, determinata in principal de prezenta metalelor grele.

Intr-o asemenea situatie sint riurile: Cisla (aval de EM Baia Borsa), Turt (aval de EM Turt), Cavnic (aval EM Cavnic), Ilba (aval EM Ilba) si Sasar (aval de exploatarile miniere din zona Baia Mare).

„Constatam, in practica, dificultati in procesul de inchidere a fostelor iazuri de decantare, in realizarea lucrarilor necesare pentru perioada de conservare, stabilizare si ecologizare, asa cum sint prevazute in documentele de inchidere. In aceasta situatie, acestea continua sa reprezinte surse de risc ridicat”, a subliniat Marius Minzat, directorul Directiei Apelor Somes-Tisa.
In judetul Maramures exista 25 de iazuri de decantare. In cele mai semnificative 9 dintre acestea sint stocate circa 65 milioane mc de deseuri rezultate din activitatile specifice mineritului.

Este necesar ca administratorii sa intocmeasca strategii coerente, prin care sa asigure resurse umane si materiale suficiente, operativitatea in remedierea avariilor fiind esentiala pentru evitarea producerii unor fenomene cu implicatii greu de controlat.
Episodul Colbu, din luna septembrie a acestui an, cind a fost creata o bresa in peretele iazului de minereu Colbu II, pentru a elibera cantitatea de apa, adunata in urma precipitatiilor, care ar fi putut genera un accident ecologic, nu a avut, din fericire, urmari negative. Mobilizarea de forte din partea tuturor celor implicati a fost exemplara, insa ne dorim ca asemenea fenomene sa fie evitate.
Inchiderea si ecologizarea minelor sant greu de realizat si nu elimina complet sursele de poluare, apele de mina reprezenand in continuare surse de deteriorare a calitatii apei receptorilor naturali.

Sursa: Graiul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *