Importurile energetice au crescut cu 3,1% in 2006


Consumul de energie a inregistrat, anul trecut, o crestere nesemnificativa, de numai 0,2%, comparativ cu anul precedent, cu toate ca Produsul Intern Brut s-a majorat cu 7,7%.

Cresterea resurselor de energie, cu 0,4%, s-a realizat pe seama importurilor de materii prime energetice care au avansat cu 3,1%, datorita importului de gaze naturale, care detin o pondere de 27% din totalul importurilor, si de produse petroliere, cu o pondere de 7%. Importul de titei, care are o pondere de 50% din totalul importurilor, s-a mentinut la un nivel constant fata de anul anterior.

Cea mai mare crestere s-a inregistrat in sectorul tertiar, unde sunt incluse serviciile, cu 31,6%, ponderea fiind redusa in totalul consumului national, de doar 11%. In industrie s-a consumat mai putina energie in 2006, scaderea fiind de aproximativ 5%. Pe fondul unei cresteri a productiei industriale de 7,1%, rezulta o imbunatatire a eficientei energetice pe unitatea de produs. Populatia si-a redus si ea consumul cu 2%, explicatia fiind iarna mult mai blanda din 2006, comparativ cu 2005. Resursele de energie au fost, anul trecut, de 49 milioane de tone echivalent petrol (tep), din care productia interna a fost asigurata cu 25.000 tep mai putin decat in 2005, din cauza diminuarii productiei de titei, gaze naturale si energie hidroelectrica.

Singura crestere de productie s-a inregistrat in cazul lignitului si a carbunelui brun, care s-au majorat cu 19,7% in 2006. Consumul intern brut pe locuitor, in anul 2006, a fost de 1,8 tep, cu 4,8% mai mare decat cel inregistrat in 2005. In strategia energetica, se estimeaza ca in urmatorii ani consumul de energie electrica va inregistra un ritm mediu anual de crestere mai redus, de circa 2,5%, in timp ce cresterea cererii de energie termica va fi de numai 1%.

In ciuda imbunatatirii eficientei energetice consemnate anul trecut, Romania sta foarte prost la capitolul intensitate energetica (consumul de energie pentru productia unei unitati de PIB), care este de trei ori mai mare decat media UE. Decuplarea cresterii economice de majorarea consumurilor energetice este o prioritate pentru Romania, care isi propune ca, in 15 ani, sa intre in era postindustriala. Exista un potential urias de crestere a eficientei energetice in domeniul casnic, de peste 40%, si in cel al transporturilor, estimat la 32%, se arata in strategia pe termen mediu.

Eficienta energetica este o problema si pentru vecinii nostri de la sud de Dunare, care isi propun reducerea consumului de energie cu 9%, pana in 2016.

Sursa: Standard

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *