37.000 de hectare de arii protejate in judetul Galati

0
424
37.000 de hectare de arii protejate in judetul Galati
37.000 de hectare de arii protejate in judetul Galati

Ministerul Mediului si Padurilor a initiat un proiect pentru desemnarea de noi arii protejate in cadrul Retelei ecologice „Natura 2000”.La nivelul judetului sunt cinci situri de importanta comunitara: Foltesti, Raul Barlad, Gura Garbavotului, Lunca Siretului Inferior, Padurea Buciumeni si Lunca Chineja.

In judetul Galati, sunt trei arii de protectie speciala avifaunistica: Lacul Brates – 15.558 ha, Lunca Prutului -14.389 ha , Mata – Carja – Radeanu -5.735 ha). Cele din urma se suprapun pe teritoriul Parcului Natural Lunca Joasa a Prutului Inferior si in acelasi timp extind aria de protectie avifaunistica Lunca Prutului.

Galatiarii protejateLunca Siretului InferiorNatura 2000Lunca Prutuluiimpozit pe teren
Protejarea florei si faunei

Principalul obiectiv al implementarii directivelor europene in legislatia nationala il constituie identificarea, mentinerea si refacerea arealelor cheie pentru protejarea speciilor de fauna si flora salbatica, precum si coridoarele de legatura dintre acestea, care fac posibila migratia si schimbul intre populatiile diferitelor habitate.

„Declararea unui sit Natura 2000 nu inseamna izolarea acestuia. Se tine cont de interesele economice, culturale si sociale din zona vizata, fiind permise activitati economice care nu afecteaza starea sitului respectiv”, a declarat Carmen Sandu, directorul Agentiei Regionale de Protectia Mediului Galati.

Avantajele desemnarii de situri Natura 2000 sunt extrem de multe, dar le vom enumera pe cele mai importante. In primul rand, se ofera o mai buna dezvoltare a serviciilor locale, dar se asigura si cresterea vanzarilor produselor naturale (cas, miere, vin).

Intr-o zona Natura 2000, vanzarile pe piata interna si externa sunt substantial mai mari decat in alte regiuni, asigurandu-se si cresterea diversificarii activitatilor economice si a investitiilor interne. Se pune accent in egala masura si pe asigurarea respectarii cerintelor privind conservarea naturii in cazul activitatilor agricole si forestiere.

Statutul de sit Natura 2000 reprezenta o dovada ca zona respectiva are o valoare naturala deosebita, putand sa genereze venituri din ecoturism (in special cu turistii straini) si alte activitati asociate, generand cresterea numarului angajarilor de personal din mediul rural.

Totodata, este important de stiut ca sunt scutiti de plata impozitului pe teren proprietarii de terenuri extravilane situate in arii naturale protejate supuse unor restrictii de utilizare.

In celelalte judete de la nivel regional sunt 14 propuneri de noi Situri Natura2000 repartizate astfel: Constanta – 3, Braila – 5, Buzau – 5 si Vrancea – 5.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.