4 zone impadurite cu peste 25.000 de puieti, primavara aceasta prin proiectului Adopta un copac!

4 zone impadurite cu peste 25.000 de puieti, primavara aceasta prin proiectului Adopta un copac!

ViitorPlus continua activitatile de impadurire si in 2011 Anul International al Padurii si Anul European al Voluntariatului. Prin proiectul Adopta un copac!s-au plantat in lunile martie si aprilie, cu ajutorul a 1.100 de voluntari, peste 25.000 de puieti pe terenuri degradate ale judetelor Calarasi, Ilfov si Teleorman, unele dintre cele mai slab impadurite judete ale tarii.

ViitorPlus a continuat si primavara aceasta traditia inceputa in 2008 de a impaduri terenuri degradate in cadrul proiectul Adopta un copac!, ajuns deja la a VII-a campanie de plantare. De data aceasta, s-au facut completari in comunele Vilcelele si Dragos-Voda, judetul Calarasi, pe cele 21 hectare de padure infiintate prin acest proiect in trecut. Completarile fac parte din activitatea de intretinere a padurii, etapa obligatorie pentru impadurirea terenurilor. Au urmat apoi Bragadiru, judetul Ilfov si Draganesti-Vlasca, judetul Teleorman unde s-a realizat activitati de prima plantare pe o suprafata totala de 3,5 hectare. Plantarile nu ar fi fost posibile fara sprijinul Asociatiei Studentilor in Arheologie si Istorie din Romania in Bradadiru si al Consiului Local in Draganesti-Vlasca.

Cele 4 zone unde s-au realizat plantari in aceasta primavara fac parte din cele mai slab impadurite 3 judete ale Romaniei, aflate departe de media de 20% recomandata pentru zona de campie. Astfel jud. Ilfov are doar 1,8% suprafata impadurita, jud. Calarasi 4,3% si jud. Teleorman 5,1%. Acesta este un motiv important pentru care ne-am indreptat atentia asupra acestora, spune dr. Teodora Palarie, Managerul proiectului.

In aceasta primavara au mai fost stranse fonduri pentru ca alti 8000 de puieti sa fie plantati in campanile viitoare, fonduri oferite de: Accenture, Computaris, ING Asigurari de Viata, Genpact, Garanti Bank, Mitsubishi Motors, Provident Financial Romania, RBS Romania, UniCredit Leasing. De asemenea, Silva Group Romania a oferit 4000 de puieti pentru plantare.

Reprezentanti ai finantatorilor, alte persoane fizice, dar si elevi au participat ca voluntari la activitatile de plantare. Au fost prezenti in total 1.100 de voluntari, din care aproximativ 60% au fost copii si tineri sub 18 ani din institutii precum: Scoala Lexis, Scoala Europeana si Scoala de Valori, Liceul Economic si Colegiul National Barbu Stirbei din Calarasi, Grupul Scolar si Scoala Generala Draganesti Vlasca, Scoala Generala Bragadiru.

Dupa campania din aceasta primavara, rezultatele cumulate ale proiectului Adopta un copac!, in trei ani si jumatate au ajuns la 155.000 de puieti plantati, pe o suprafata de 24,5 de hectare, cu ajutorul a peste 3.500 de voluntari, 3 sesiuni de completare si 6 campanii de prasila pentru ingrijirea puietilor si indepartarea buruienilor.

Adopta un copac! este un program dezvoltat de ViitorPlus pentru impadurirea terenurilor degradate, ce are la baza proiecte tehnice realizate de specialisti. Activitatile includ atat plantarea arborilor, cat si ingrijirea padurii timp de 5 ani, pana ce aceasta atinge stadiul in care nu mai are nevoie de lucrari de intretinere pentru a supravietui. Fondurile atrase prin acest proiect provin din surse private, donatii in bani, hartie pentru reciclare, din vanzarea bradutilor de Craciun in ghiveci sau din taxe de participare la evenimente sportive si din sponsorizarile companiilor ce urmaresc prin proiectele de CSR pe care le dezvolta sa-si compenseze emisiile de dioxid de carbon pe care le genereaza activitatile pe care le desfasoara sau sa incurajeze comportamentele prietenoase cu mediul ale angajatilor.

ViitorPlus asociatia pentru dezvoltare durabila este o organizatie nonprofit care deruleaza de cinci ani proiecte de impadurire, reciclare, educatie si constientizare, productie de confectii textile naturale, constructie de colectoare solare si dotare a unor obiective sociale cu sisteme de incalzire a apei menajare ce utilizeaza energia soarelui, proiecte ce contribuie la solutionarea unor probleme sociale si de mediu in diferite zone ale tarii precum Bucuresti, Constanta, Calarasi, Prahova, Ilfov, Salaj si Teleorman.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *