400 de milioane de lei pentru ca romanii sa foloseasca surse de energie regenerabila

0
431

Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile (MMDD) a lansat programul „Casa Verde”, prin care se ofera 520 de milioane de lei in sprijinu romanilor care vor alcatui, in 2009, proiecte care privesc instalarea de pompe geotermale, panouri solare, panouri fotovoltaice sau chiar de mini-eoliene.
panouri solare
Din aceasta suma, 400 milioane de lei sunt destinati finantarii proiectelor depuse de persoanele fizice care locuiesc la casa, asociatiile de proprietari si ONG-uri. Restul fondurilor vor merge spre operatori economici, institutii publice, de invatamant etc.

Procentele si plafoanele de finantare difera de la un beneficiar la altul. Astfel, persoanele fizice, asociatiile de proprietari si ONG-urile vor primi 90 la suta din valoarea proiectului, dar nu mai mult de 25.000 de lei, in timp ce in cazul operatorilor economici finantarea poate ajunge pana la 50 la suta din costuri, dar nu mai mult de 250.000 de lei pentru un sistem. In cazul primariilor si al scolilor, Fondul pentru Mediu va suporta pana la 60 la suta din costurile investitiei, dar nu mai mult de 300.000 de lei pentru un sistem.

Cei interesati vor trebui sa apeleze la o firma validata de Administratia Fondului de Mediu (AFM). Lista acestor firme va fi publicata pe site-urile MMDD si AFM, dupa 20 decembrie. Explicatia este ca banii nu vor fi dati beneficiarului, ci virati in contul instalatorului, dupa finalizarea proiectului si daca sistemul este functional.

Programul „Casa Verde” se va desfasura anual, in perioada 5 ianuarie – 5 decembrie. Bugetul de finantare este constituit din sumele obtinute prin aplicarea taxei pentru poluare.

Sursa: AGERPRES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.