50 de hectare de padure si vegetatie ard la cativa kilometri de Alba Iulia

50 de hectare de padure si vegetatie ard la cativa kilometri de Alba Iulia

Detasamentul de pompieri Alba Iulia si Garda de interventie Sebes, in cooperare cu Ocolul Silvic Valea Ampoiului si Serviciile Voluntare pentru Situatii de Urgenta Metes si Vintu de Jos intervin din cursul noptii cu un efectiv de 56 de persoane pentru stingerea unui incendiu de padure de conifere si vegetatie uscata ce a afectat aproximativ 50 hectare.

UPDATE: Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta s-a intrunit in sedinta, la prima ora in aceasta dimineata, la solicitarea prefectului judetului Alba, Dan Coriolan Simedru, care a dorit, inainte de deplasarea in teren programata pentru ora 12.00, sa afle ultimele informatii despre stadiul interventiilor la incendiul care a izbucnit in zona comunelor Vintu de Jos si Metes.

Circa 50 de ha, din care 30 ha de pasuni si fanete si 20 ha de fond forestier, au fost afectate de incendiul, pentru a carui localizare si interventie, autoritatile au intervenit inclusiv noaptea trecuta cu 56 de persoane, carora, din aceasta dimineata, li s-au alaturat alte 114. Inspectoratul Judetean pentru Situatii de Urgenta, Politia, Jandarmeria, Directia Silvica Alba, voluntarii de la Salvamont si SVSU Vintu de Jos si Metes lucreaza si la aceasta ora pe 3 sectoare, Poiana Ampoiului, Laz si Inuri, in asa fel incat interventiile sa fie eficiente. Prefectul judetului Alba a contactat primarii din localitatile Vintu de Jos si Metes, pentru mobilizare in sensul sprijinirii interventiei, in asa fel incat incendiul sa fie stins cat mai repede.

„Am convocat Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta, pentru ca am dorit sa stiu cu precizie care este situatia incendiului din zona comunelor Vintu de Jos si Metes. Stiu ca Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta isi face treaba foarte bine, mai sunt si celelalte autoritati implicate, dar, orice ajutor in plus, din partea oamenilor din zona, e binevenit. Am luat legatura si cu ministrul secretar de stat, Catalin Chiper, de la Ministerul Administratiei si Internelor, care m-a asigurat ca, din punctul de vedere al carburantului, ISU Alba nu va avea niciun fel de problema. Aceasta solicitare pe care am adresat-o domnului Chiper era necesara, in conditiile in care in ultima vreme mijloacele de transport au fost mai mereu pe teren, fie pentru a transporta apa potabila in localitatile care au avut probleme din acest punct de vedere, fie pentru interventia in caz de incendii” a declarat prefectul judetului Alba, Dan Coriolan Simedru.

Focul a mistuit 30 hectare de pasuni si fanete si 20 de hectare fond forestier (coronament, doboraturi si litiera). Interventia este dificila din cauza zonei extrem de accidentate, cu frecvente dislocari de bolovani si grohotis si prabusiri de arbori. Focul a izbucinit pe raza comunelor Vintu de Jos si Metes.

In cursul zilei de marti, pentru stingerea incendiului, au fost suplimentate fortele de interventie, cu un total de 114 persoane:
– ISU Alba – 64 pompieri cu 2 autocamioane de interventie, 2 autospeciale de stins incendii, 3 autospeciale de prima interventie si comanda;
– IJJ Alba – 10 jandarmi cu o autospeciala;
– IPJ Alba – 7 politisti cu 2 autoturisme;
– Salvamont Alba – 4 salvamontisti cu 1 masina de teren si 3 ATV;
– SVSU Vintu de Jos si Metes – 17 voluntari;
– Directia Silvica Alba – 12 lucratori silvici;

Actiunea de interventie este condusa de Col. Dorel Sofica, inspectorul sef al ISU Alba cu sprijinul grupei operative a inspectoratului. Consiliul Judetean Alba a asigurat deplasarea fortelor de interventie cu 2 microbuze si un autoturism de teren. Incendiul se manifesta in mai multe focare, este in curs de localizare si stingere.

Cauza probabila de izbucnire a incendiului este in curs de stabilire. Fumul rezultat de la incendiu este vizibil si din Alba Iulia.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

103,714FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente