510 milioane EUR pentru restructurarea si reconversia podgoriilor

Comisia a aprobat un buget indicativ de 510 milioane EUR destinat statelor membre producatoare de vin pentru restructurarea si reconversia podgoriilor in anul de comercializare 2007-2008. Obiectivul acestui sistem este adaptarea productiei la cererea pietei. Acesta prevede urmatoarele masuri: reconversia soiurilor, replantarea podgoriilor si imbunatatirea tehnicilor de gestionare a podgoriilor. Sistemul nu prevede inlocuirea normala a podgoriilor ajunse la finalul ciclului lor natural de viata.

Comentand pe marginea deciziei, Mariann Fischer Boel, Comisarul pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala, a afirmat: „Imbunatatirea calitatii vinului pe care il producem reprezinta o prioritate daca dorim sa facem fata provocarii venite din partea noilor producatori mondiali de vin. Prezentul program de restructurare a jucat un rol important din 1999. Dar este evident ca trebuie sa se intreprinda mai mult. De aceea, este necesara o profunda reforma a organizarii comune a pietei in sectorul vitivinicol. Sper sa putem ajunge la un acord cu privire la aceasta reforma in cadrul reuniunii ministrilor agriculturii ai UE din decembrie.”
In temeiul Regulamentului Consiliului din 1999 privind organizarea comuna a pietei vitivinicole, statele membre pot obtine plati anuale pentru restructurarea si reconversia unui anumit numar de hectare de podgorii. Comisia acorda subventii in functie de proportia pe care o detine fiecare stat membru din suprafata totala de podgorii a UE si de o serie de criterii obiective referitoare la anumite situatii si nevoi.
Comisia a adoptat o decizie de stabilire, pentru anul de comercializare 2007-2008 si pentru un anumit numar de hectare, a unei alocari financiare indicative pe stat membru. Bugetul disponibil este de 510 milioane EUR (detaliile referitoare la defalcarea acestuia figureaza in anexa). Din 1999, cand s-a introdus sprijinul financiar pentru restructurare si reconversie, statelor membre producatoare de vin li s-au alocat 3 miliarde EUR.
Romania are alocata suma de peste 25 de milioane de euro pentru perioada 2007-2008.

Sursa: Cofinantare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *