Modificarea genetica presupune izolarea anumitor gene si inserarea lor in organisme cu scopul de a le creste acestora rezistenta in fata anumitor virusuri, ciuperci etc.
Iata 8 alimente modificate genetic de care trebuie sa te feresti:
1. Rosii. Se spune ca rosiile au fost primul aliment modificat genetic din SUA. In 1994, rosiile Flavr Savr au fost injectate cu o gena care nu le permitea coacerea deplina decat pe vita. Astfel, cultivatorii nu au mai putut sa le recolteze inainte de termen. Succesul acestor rosii a fost garantat timp de 4 ani, pana cand „vinovatul” de modificarea lor genetica a spus la televizor ca isi face griji in ceea ce priveste posibilul efect cancerigen al legumelor. Acest lucru a dus la interzicerea rosiilor modificate genetic si la falimentul companiei Flavr Savr.
2. Papaya. Pana in anii 1980, culturile de papaya din Hawaii au fost afectate de un virus. Atunci, insa, au fost facute mai multe experimente menite sa contracareze efectele virusului. Asa a aparut proteina care a intarit imunitatea arborilor. In 1999 au fost comercializate primele fructe papaya modificate genetic din Hawaii. In UE, ele sunt interzise, dar in Canada si SUA se comercializeaza.
3. Orez. Ca majoritatea legumelor modificate genetic, si in cazul orezului s-a incercat gasirea unei solutii pentru a-l face mai rezistent in fata pesticidelor. Intrucat, el constituie mancarea de baza pentru mai mult de jumatate din populatia globului, este important sa nu fie afectat de efectele pesticidelor.
4. Cartofi. Se folosesc nu numai pentru hrana noastra, ci si a animalelor si pentru producerea alcoolului.
5. Porumb. SUA este cel mai mare cultivator de porumb din lume. In 2000, Departamentul de Agricultura din SUA a estimat ca 25% din recolta de porumb era modificata genetic. Produse cu porumb: bere, salate, margarina, faina, sirop de porumb.
6. Soia. In 2007, mai mult de o jumatate din productia globala de soia era modificata genetic. Cele mai comune modificari sunt menite sa-i creasca rezistenta la insecte si ciuperci, precum si continutul de vitamine, grasimi si proteine. Soia se foloseste atat in industria farmaceutica, cat si in cea alimentara. Se gaseste in: paine, cereale, inghetata si ciocolata.
7. Lapte. Datorita unui hormon, sintetizat dintr-o bacterie modificata genetic, celulele de animale care produs lapte sunt tinute in viata mai mult decat e normal. In UE si Australia este interzisa vanzarea laptelui modificat genetic, dar in SUA este permis.
8. Ulei de canola. In Canada de Vest, in jur de 80% din recoltele de ulei de canola sunt modificate genetic. In acest caz e vorba de rezistenta la ierbicide.