A 40-a aniversare a Zilei Pamantului: o zi de sarbatoare

ecoweb.jpgArticol de Mark Gitenstein, Ambasadorul SUA in Romania

Celebrata pentru prima oara in Statele Unite ale Americii in 1970, Ziua Pamantului a dat startul miscarii ecologiste moderne. Pe 22 aprilie 1970, aproximativ 20 de milioane de americani s-au intalnit pe strazi, in parcuri si in auditorii pentru a critica cresterea poluarii si degradarea mediului inconjurator si a manifesta pentru asigurarea pe termen lung unui mediu inconjurator sanatos. Constientizarea importantei ocrotirii mediului a determinat Guvernul SUA sa infiinteze Agentia de Protectie a Mediului la sfarsitul anilor 70 si sa adopte legis inovatoare in domeniu precum Clean Air Act (1970) si Clean Water Act (1972).

In timpul mandatului presedintelui Obama, SUA a luat cele mai ample masuri de reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera, adoptand politici interne care promoveaza energia regenerabila si securitatea climatica si s-a angajat activ in negocierile pentru diminuarea efectului schimbarilor climatice. In decembrie 2009, la Copenhaga, liderii din intreaga lume au cazut de acord asupra Acordului de la Copenhaga, care cere tuturor marilor economii sa ia masuri pentru diminuarea impactului schimbarilor climatice, sa demonstreze transparenta in aplicarea masurilor si sa ofere sprijin financiar si tehnologic celor mai sarace si mai vulnerabile state. SUA se va alatura mobilizarii globale oferind sprijin financiar tarilor pentru a le ajuta sa se adapteze schimbarilor climatice, inclusiv prin prevenirea despaduririlor in regiunile cu paduri tropicale, precum America Centrala si de Sud, Africa Centrala si Asia de Sud-Est.

Totodata, SUA isi dedica eforturile imbunatatirii accesului la apa curata. In 2005, Congresul american a adoptat Paul Simon Water for the Poor Act (Legea Paul Simon – Apa pentru Statele Sarace), care transforma asigurarea accesului la apa curata si canalizare pentru tarile in dezvoltare in obiectiv principal al programelor de asistenta internationala a SUA. Secretarul de Stat Hillary Clinton declara, exact acum o luna, de Ziua Mondiala a Apei ca „nu gasesti in fiecare zi un domeniu in care eforturile diplomatice eficiente si dezvoltarea sa-ti permita sa salvezi milioane de vieti, sa-i hranesti pe cei infometati, sa asiguri imputernicirea femeilor, sa promovezi interesele in materie de securitate ale tarii tale, sa protejezi mediul inconjurator si sa demonstrezi miliardelor de oameni ca Statelor Unite le pasa de oameni si de bunastarea lor. Asigurarea accesului la apa este acel domeniu.” Pentru a-si indeplini acest obiectiv, SUA va spori capacitatile tarilor in dezvoltare, va efectua demersuri diplomatice, va investi in infrastructura, va creste rolul stiintei si tehnologiei si va consolida parteneriatele.

Anul 2010 este Anul International al Biodiversitatii. SUA este constienta de riscul reducerii biodiversitatii. In anii 60, simbolul nostru national, vulturul plesuv, era pe cale de disparitie. In 2007, el a fost scos de pe lista speciilor periclitate, ca urmare a eforturilor de conservare intreprinse dupa adoptarea Legii referitoare la speciile pe cale de disparitie (1973) si ca urmare a limitarii folosirii pesticidelor nocive. Peste 27% din suprafata de teren a SUA este protejata de unul dintre numeroasele programe federale precum the National Park System (Sistemul National de Parcuri), The National Wildlife Refuge System (Sistemul National de Conservare a Florei si Faunei Salbatice), The National Marine Sanctuaries Program (Programul National de Asigurare a Rezervatiilor Marine), si The National Forest System (Sistemul Forestier National). Legea Lacey, adoptata initial in 1900, este cea mai veche lege americana referitoare la conservarea florei si faunei salbatice si este marturia reusitei noastre de a conserva aceste resurse, inclusiv plantele si lemnul recoltate ilegal.

SUA este incantata sa fie partenerul Romaniei in promovarea constientizarii importantei ocrotirii mediului si a eforturilor de protectie a mediului. Ne bucuram ca Romania sustine ferm Acordul de la Copenhaga si suntem incurajati de consolidarea unei miscari ecologiste active in Romania. De Ziua Pamantului, Ambasada SUA la Bucuresti va lansa inovatorul proiect online, numit „EcoWeb”, dezvoltat in cooperare cu voluntarii Corpului Pacii din SUA si cu Agentia Nationala pentru Protectia Mediului. EcoWeb va oferi profesorilor romani si celor ce ofera educatie ecologica, planuri de lectie pe teme ecologice. Baza de date este deja functionala si poate fi accesata la adresa de internet www.ecoweb.anpm.ro. Asteptam cu nerabdare viitoarele ocazii de colaborare in incercarea de solutionare a provocarilor climatice locale, regionale si mondiale.

Astazi, planeta noastra are nevoie de eforturi si angajamente internationale pentru protejarea resurselor globului, fie ca este vorba despre aer, apa, plante sau animale. Desi ne recunoastem realizarile, trebuie sa ne amintim ce probleme trebuie solutionate in continuare si sa ne continuam eforturile pornind de la mostenirea miscarii ecologiste moderne, initiate acum patruzeci de ani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *