A ajutat China la incetinirea incalzirii globale?

A ajutat China la incetinirea incalzirii globale?

Un nou studiu publicat in aceasta saptamana cu privire la incetinirea incalzirii globale intareste ipoteza conform careia activitatile umane contribuie la incalzirea globala pe termen lung.

Cercetatorii au publicat mai multe studii care incearca sa explice motivul pentru care timp de 10 ani, in perioada 1998-2008, incalzirea globala a fost stopata comparativ cu perioada de la inceputul revolutiei industriale, in care climatul s-a incalzit in mod semnificativ.

Noul studiu, efectuat de cercetatori americani si finlandezi, indica faptul ca poluarea, in special emisiile de sulf, este responsabila pentru efectul de racire, informeaza Washington Post.

Analizand cresterea economica rapida a Chinei, s-a constatat ca, in perioada 2003-2007, consumul de carbune din China s-a dublat, determinand o crestere cu 26% la consumul de carbune la nivel mondial. Acest lucru a dus la eliberarea mai multor emisii de sulf in atmosfera. Spre deosebire de gazele cu efect de sera, precum dioxidul de carbon, sulful permite formarea aerosolilor. Acestia racesc clima, prin respingerea radiatiei solare inapoi in spatiu. Particulele de sulf rezultate din arderea carbunelui au redus din intensitatea razelor de soare, determinand un efect de racire temporara a temperaturii.globale.

„Activitatile umane au drept consecinta doua lucruri: racesc si incalzesc planeta. In mod normal, oamenii se concentreaza doar asupra efectuluide incalzire a dioxidului de carbon, dar in timpul expansiunii economice din China a existat o crestere uriasa a emisiilor de sulf”, a explicat autorul studiului, Robert Kaufmann.

De-a lungul timpului au existat si alte perioade in care emisiile de sulf au domolit temporar incalzirea cauzata de gazele cu efect de sera, si anume in perioada de dupa cel doilea Razboi Mondial, perioada de crestere economica. Dupa 1970, legile privind imbunatatirea calitatii aerului au redus emisiile de sulf. Aceeasi tendinta de scadere a emisiilor de sulf are loc in tarile in curs de dezvoltare, inclusiv in China, unde sunt deja luate masuri pentru a diminua poluarea provenita de la centralele sale.

Prin urmare, concluzia studiului este ca pe masura ce emisiile de sulf vor scadea din nou, temperatura globala ar trebui sa creasca intr-un ritm mai rapid.

Pe de alta parte, un studiu anterior sugereaza ca injectarea unei cantitati mari de sulf in atmosfera, pentru a reduce incalzirea globala, ar distruge statul de ozon arctic si ar intarzia refacerea gaurii din stratul de ozon de deasupra Antarcticii cu pana la 70 de ani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *