A crescut speranta de viata a cainilor si pisicilor „de casa”

0
455
A crescut speranţa de viaţă a câinilor şi pisicilor "de casă"
A crescut speranta de viata a cainilor si pisicilor „de casa”

Ca si stapanii lor, animalele de companie traiesc tot mai mult, cainii, in medie 11 ani, iar pisicile, intre 15 si 20 de ani, potrivit unui studiu publicat joi de grupul agroalimentar Royal Canin si mentionat de HuffingtonPost.fr.

Cu peste 11 milioane de pisici si 7,6 milioane de caini, Franta se numara printre tarile cu cele mai multe animale de companie. „In zece ani, speranta de viata a crescut cu cel putin 20% la caini si ceva mai mult la pisici”, a declarat Juliette Lauzac, autoare a studiului, alaturi de medici veterinari.

„Acest lucru este legat de cresterea sprijinului medical, o alimentatie mai bine adaptata la nevoile animalului si sterilizarea mai frecventa, care previne aparitia anumitor boli, cum ar fi cancerul la catele”, a adaugat ea.

Conform unui studiu al Facco (camera sindicala a producatorilor de alimente pentru caini, pisici, pasari si alte animale comune), realizat in 2010, 33% dintre pisici si 43% dintre caini au peste sapte ani, ceea ce corespunde la pisici unei varste umane de 44 de ani, iar la caini, intre 48 si 67 de ani, in functie de marimea animalului. Cu cat cainii sunt mai mici, cu atat speranta de viata este mai mare. Astfel, un caine cu greutatea mai mica de 10 kg poate spera sa traiasca pana la 12 ani, un caine de talie medie (intre 10 si 25 kg), pana la 10 ani, iar un caine mare (25-45 kg), numai opt ani.

In plus, la cainii mari efectele imbatranirii se manifesta destul de devreme, adesea printr-o fragilitate cardiaca mai insemnata decat la alte rase. Maturitatea la caine apare spre cinci ani la rasele mari si spre opt la rasele mici, iar maturitatea la pisica se situeaza in jur de 10 ani.

La caini, ca si la pisici, imbatranirea celulara se manifesta prin albirea parului in anumite zone, caderea lui, scaderea mobilitatii si a dinamismului, a masei musculare si a acuitatii vizuale si auditive. Dintre bolile asociate cu varsta, pisicile sufera mai ales de calculi si tulburari urinare, iar cainii, de cataracta.

Studiul arata ca, in privinta cheltuielilor pentru ingrijiri veterinare, acestea au crescut in Franta cu 170% in ultimii 10 ani, iar 84% dintre caini si 56% dintre pisici sunt dusi la veterinar cel putin o data pe an. Veterinarii recomanda o verificare a sanatatii o data la sase luni la animalele peste 12 ani

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.