Alimentatie sanatatoasa: despre prune

Alimentatie sanatatoasa: despre prune

Delicioase, carnoase si zemoase, prunele au un continut scazut de calorii si nu contin grasimi saturate, insa abunda in minerale, vitamine si alti compusi ce au un rol important in mentinerea unei stari de sanatate optime.

Unii compusi prezenti in prune, cum sunt fibrele si sorbitolul sunt recunoscute pentru proprietatile de reglare a sistemului digestiv, fiind deci folosite in tratarea constipatiilor.Prunele proaspete sunt o sursa excelenta de vitamina C, care este si un antioxidant puternic. Consumul de vitamina C ajuta corpul sa lupte impotriva cancerului, a inflamatiilor si a radicalilor liberi.

Prunele, in special cele din soiul Mirabelle sunt o sursa valoroasa de vitamina A si beta caroten. Vitamina A este extrem de utila pentru vedere si in pastrarea membranei mucoase sanatoase. In urma studiilor, s-a ajuns la concluzia ca aceasta vitamina protejeaza impotriva cancerului de plamani si a formelor de cancer asociate cavitatilor

Fructul contine si antioxidanti polifenolici, cum sunt luteina, cryptoxanthinul si zeaxanthinul in cantitati semnificative. Acesti compusi ajuta in lupta impotriva radicalilor liberi si a speciilor reactive la oxigen, ce joaca un rol important in procesul de imbatranire si in diferite alte boli. Zeaxanthina, o substanta carotenoida absorbita selectiv in macula lutea reticulara, unde se considera ca are functii de protectie a filtrarii luminii
Prunele sunt bogate in minerale ca potasiul, fier si fluoridele. Fierul este utilizat in formarea celulelor rosii ale sangelui. Potasiul este un important component al celulelor si al fluidelor corporale, ajutand la controlul batailor inimii si la reglarea tensiunii.
Sunt bogate in complexul de vitamine B, cum sunt niacina, vitamina B6 si acidul pantothenic, acestea actioneaza ca si co-factori care ajuta corpul in metabolizarea carbohidratilor, proteinelor si grasimilor. De asemenea, contin si 5% din DZR de vitamina K, esentiala in coagularea sangelui, dezvoltarea oaselor si ameliorarea suferintelor celor care sufera de Alzenheimer.

Atentie!
Prunele contin acid oxalic care se poate cristaliza sub forma de pietre oxalate in tractul urinar. De aceea este indicat ca persoanele care sufera de pietre la rinichi sa evite consumul de prune, iar consumul crescut de apa este indicat pentru a se mentine un nivel normal de urina eliminata.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *