A fost adoptata Legea privind interzicerea exporturilor de gaze

0
377
Bruxelles-ul vrea ca Petrom să primească permisiunea de a exporta gaz metan

A fost adoptata Legea privind interzicerea exporturilor de gaze

Proiectul de lege care prevede interzicerea exporturilor de gaze a fost adoptata astazi, 15 decembrie, de Camera Deputatilor (n.red. camera decizionala) cu un numar covarsitor de voturi: 256 pentru, 1 impotriva si 3 abtineri. Dupa cum declara si Iulian Iancu (PSD), initiatorul proiectului si presedintele comisiei pentru industrii si  servicii, toate partidele au sustinut interzicerea exporturilor. Paradoxal, legea a primit votul final chiar in ziua care reprezenta termenul limita impus  Romaniei pentru eliminarea barierelor legislative impuse comertului transfrontalier cu energie electrica si gaze.

Eliminarea acestor obstacole legislative este o conditie cuprinsa in memorandumul de intelegere intre UE si Romania. Potrivit memorandumului, Guvernul trebuia sa prezinte pana pe 15 decembrie 2011 un plan pentru fluxurile de export si import de gaze la granita cu Ungaria.

Insa, in loc de adoptarea unor masuri care sa permita exporturile de gaze, a fost votata o lege care le interzice.

Proiectul de lege urmeaza sa fie trimis la presedintie pentru promulgare, dupa care va fi publicat in Monitorul Oficial.

Contactat de HotNews.ro, Iulian Iancu, a afirmat ca in conditiile actuale de piata, se impun „masuri fara precedent”. Iancu mai spune ca atat Guvernul, cat si Presedintia, considera ca trebuie luate aceste masuri fara precedent pe o perioada determinata, 3-5 ani.

  • Intrebat daca mai are vreun rost ca autoritatile romane sa grabeasca punerea in functiune a conductelor de interconectare pe sensul de export, Iulian Iancu a raspuns: Bineinteles ca da, este un angajament al Romaniei in fata Comisiei Europene!

Contrar sustinerii proiectului de catre partidele aflate la putere, Guvernul nu a sustinut pana acum propunerea, aducand in acest sens mai multe argumente. In primul rand, nu respecta Directiva europeana 73/2009 privind normele  comune pentru piata interna in sectorul gazelor naturale si nici Regulamentul UE 994/2010 privind masurile de garantare a securitatii aprovizionarii cu gaze.

Proiectul are un singur articol care prevede modificarea Legii gazelor 351/2004. „Asigurarea securitatii in aprovizionarea in aprovizionarea cu gaze naturale-gazele naturale din productia interna vor fi valorificate numai in piata interna de gaze, cu exceptia cazului in care productia de gaze naturale depaseste consumul intern de gaze, pentru o perioada de minim doi ani consecutiv”, se arata in initiativa deputatului.

HotNews.ro a aratat in mai multe randuri ca Romania este obligata de legislatia europeana sa permita exporturile de gaze. In plus, in memorandumul de intelegere intre UE si Romania se arata ca trebuie eliminate pana in luna decembrie 2011 barierele legislative impuse comertului transfrontalier cu energie electrica si gaze.

  • Legislatia europeana obliga statele membre sa asigure transportul de gaze prin conductele de interconectare in ambele directii, si in sensul de import, dar si de export, motivul fiind sporirea securitatii aprovizionarii. In aceste conditii, din 2013, toate conductele de interconectare din Romania vor trebui sa asigure si „fluxul invers”, ceea ce inseamna permiterea exporturilor de gaze. Trebuie facilitate fluxurile de gaze naturale pe ambele sensuri, atat prin conducta Arad-Szeged, cat si viitoarea conducta Giurgiu-Ruse. Dar nu numai. Ci si prin conductele de interconectare cu Moldova si cu Serbia.
  • In ceea ce priveste conducta Arad-Szeged, din punct de vedere tehnic nu se pot realiza decat importuri. Proiectul prevedea constructia conductei pe ambele sensuri, insa pana la urma s-a realizat doar pentru importuri. Insa, daca autoritatile ar decide sa deblocheze exporturile, in cateva luni ar putea fi rezolvata si problema tehnica.

De asemenea, in conditiile in care zacamintele interne de gaze sunt pe cale de epuizare, „propunerea legislativa echivaleaza, practic, cu instituirea unei prevederi care sa interzica exportul de gaze”, mai precizeaza Guvernul.
Potrivit Executivului, nu se tine cont de impedimentele de natura tehnica ce pot aparea ca urmare a opririi unor sonde de productie a gazelor naturale, ca urmare a consumului redus de gaze si a imposibilitatii de a mai inmagazina pe fondul lipsei de capacitati de inmagazinare.

  • Vezi aici punctul de vedere integral al Guvernului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.