A fost descoperit un nou pericol asociat consumului de marijuana

0
524
A fost descoperit un nou pericol asociat consumului de marijuana
A fost descoperit un nou pericol asociat consumului de marijuana
A fost descoperit un nou pericol asociat consumului de marijuana
A fost descoperit un nou pericol asociat consumului de marijuana

Pacientii de varsta mijlocie care au suferit un atac cerebral prezentau cu 2,3 ori mai multe sanse de a fi consumatori de canabis in comparatie cu un grup de persoane de varsta mijlocie care nu au suferit un atac cerebral, arata un studiu prezentat in cadrul Conferintei Internationale dedicate Atacului Cerebral.

„Acesta este cel mai mare studiu care prezinta o posibila legatura intre canabis si riscul sporit de a suferi un atac cerebral”, a explicat Alan Barber, profesor de neurologie la Universitatea din Auckland, Noua Zeelanda.

Barber a devenit interesat de acest subiect atunci cand a intalnit un pacient care a suferit un atac cerebral la varsta de 30 de ani, dar care nu prezenta niciunul din factorii de risc asociati atacului cerebral, precum diabetul sau hipertensiunea. In schimb, pacientul fuma marijuana.

Dupa ce a intalnit acest caz, Barber si colegii sai au studiat literatura de specialitate si au descoperit alte cazuri in care persoanele care consumau marijuana sufereau atacuri cerebrale la varste timpurii, in ciuda faptului ca nu prezentau factorii de risc obisnuiti.

„In acel moment, am decis sa testam toti pacientii tineri care suferisera un atac cerebral, pentru a vedea daca identificam urme de canabis in urina lor. Am descoperit o proportie mare de teste pozitive in cazul primilor 40 de pacienti, asa ca am facut studiul mai amplu”, a explicat profesorul.

Cercetatorii au studiat 160 de pacienti cu o varsta medie de 45 de ani (aceasta varia de la 18 la 55 de ani) care suferisera un atac cerebral si alti 160 de pacienti cu varste similare care nu suferisera un atac cerebral. Cercetatorii au descoperit ca 16% dintre cei care suferisera un atac cerebral consumasera marijuana, fata de 8% in cazul celorlalti pacienti.

Atunci cand cercetatorii au folosit o metoda statistica pentru a elimina influenta varstei, a sexului si a etnicitatii asupra rezultatelor, singurul factor asociat cu un risc sporit de a suferi un atac cerebral era marijuana.

„Studiul ofera cele mai convingatoare dovezi in favoarea unei legaturi dintre canabis si atac cerebral”, spune Barber. „Din pacate, nu putem deosebi dintre efectul canabisului si efectul fumatului obisnuit”, explica cercetatorul.

Cu toate acestea, Barber crede ca riscul de atac cerebral se datoreaza consumului de canabis, nu tutunului. „Credem ca relatia de cauzalitate este plauzibila, pentru ca unii dintre pacienti suferisera atacul cerebral la cateva zile dupa ce au folosit canabisul. Stim ca marijuana provoaca palpitatii precum fibrilatia atriala, iar fibrilatia atriala este asociata atacului cerebral. De asemenea, stim ca marijuana provoaca comprimarea vaselor de sange din creier”, spune Barber.

Rezultatele acestui studiu sunt importante, afirma Barber, deoarece multa lume considera consumul de marijuana a fi benign. „Daca marijuana este legala sau nu este problema legiuitorilor, insa este important de stiut ca exista riscuri asociate consumului de canabis”, a concluzionat cercetatorul, adaugand ca este nevoie de mai multe studii care sa analizeze acest riscuri in detaliu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.