Cartorhynchus lenticarpus era o specie amfibie de ihtiozaur, capabila sa traiasca atat in apa, cat si pe uscat.
In China a fost descoperita o fosila a unui ihtiozaur amfibiu, descoperirea fiind prima care leaga ihtiozaurii – reptile acvatice cu aspectul unor delfini – de reptilele terestre si umple astfel un gol in sirul dovezilor fosile care arata cum au trecut aceste animale de la viata pe uscat la cea acvatica.
Descoperirea – publicata in jurnalul Nature – a fost facuta de oamenii de stiinta de la University of California – Davis si reprezinta, in evolutia ihtiozaurilor, un stadiu necunoscut anterior.
Ihtiozaurii erau reptile marine care au trait acum 250 de milioane de ani, fiind contemporane cu dinozaurii. Se considera ca ei descindeau din reptile terestre, care se adaptasera ulterior la mediul acvatic, dar pana acum nu fusesera descoperite fosile care sa dovedeasca trecerea lor de la viata terestra la cea acvatica.
Dar fosila nou descoperita demonstreaza exact acest lucru, spune conducatorul studiului, prof. Ryosuke Motani.
Fosila, cu lungimea de cca. 0,5 metri, a fost descoperita in apropiere de orasul Shanghai si dateaza din perioada Triasicului, avand varsta de aproximativ 248 de milioane de ani. Specia a fost denumita Cartorhynchus lenticarpus si este cel mai mic ihtiozaur cunsocut pana in prezent. Grupul ihtiozaurilor a cuprins numeroase specii, unele de dimensiuni impresionante, ajungand la 9 metri lungime.
Spre deosebire de speciile de ihtiozauri complet adaptate la viata marina, care aveau corpuri hidrodinamice asemanatoare cu cele ale delfinilor, aceasta specie are niste inotatoare neobisnuit de mari si cu articulatii foarte flexibile, care i-ar fi permis sa se deplaseze si pe uscat, tarandu-se ca o foca; cercetatorii considera ca ar fi fost o specie amfibie, petrecandu-si viata atat in apa, cat si pe tarm. De asemenea, spre deosebire de boturile alungite ale ihtiozaurilor marini, ihtiozaurul amfibiu avea un bot scurt, ca al reptilelor terestre.
Scheletul cuprinde oase mai groase decat cele descoperite la alte specii de ihtiozauri; paleontologii sunt de parere ca majoritate reptilelor terestre care au trecut la viata acvatica si-au dezvoltat, initial, un corp mai greu, cu oase mai groase, pentru a inota prin valurile puternice din apropierea tarmului, atunci cand intrau in mare.