A fost dezvaluita o noua „arma” impotriva uraganelor

Uraganele ar putea fi botezate dup? nega?ioni?tii schimb?rilor climatice
A fost dezvaluita o noua „arma” impotriva uraganelor

Statele Unite se afla in prim sezon al uraganelor. Saptamana trecuta, Isaac a lovit sudul statului inundand hectare de teren, distrugand case si disturband productia de gaze naturale si petrol. Evenimentele actuale vin ca un mement al dezastrelor provocate in 2005 de Katrina, iar partea proasta este ca ele nu par sa se opreasca prea curand, scrie descopera.ro.

Tocmai de aceea, oamenii de stiinta de la Universitatea Leeds au cautat o metoda prin care pot feri populatia de calamitati de acest gen. Acum, ei sustin ca au descoperit un mod prin care pot reduce intensitatea uraganelor prin utilizarea unei noi tehnici care capteaza energia pe care acest fenomen meteorologic o foloseste pentru alimentare.

„Uraganele extrag energia din caldura stocata in apa de suprafata a oceanelor. Daca am putea creste cantitatea de lumina reflectata de nori deasupra regiunii in care se dezvolta uraganul, atunci ar ramane mai putina energie pentru uragan, in sine”, a explicat dr. Alan Gadian.

Tehnica lor este creata dupa un model climatic numit HadGEM1 si poarta numele de Marine Cloud Brightening. Ea presupune utilizarea dronelor cu rolul de a pulveriza picaturi de apa in mare, urmand ca mare parte din aceasta apa pulverizata sa se evapore si sa ajunga la norii de deasupra uraganului. Acesti nori vor prelua energia din uragan, permitand patrunderea razelor de soare si reducand temperatura de la suprafata marii.

Conform oamenilor de stiinta, aceasta tehnica va reduce semnificativ intensitatea uraganului, transformandu-l intr-o furtuna mai putin periculoasa. Informatiile pe care le detin specialistii arata ca, de-a lungul ultimelor trei decenii, intensitatea uraganelor a crescut, asa ca veste celor de la Universitatea Leeds ii bucura pe americani.

Desii sustin ca tehnica poate fi deja utilizata, specialistii au declarat ca nu o vor testa pana in momentul in care vor fi 100% singuri ca nu exista consecinte negative in ceea ce priveste precipitatiile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *