A reinceput sezonul de PETscuit!

Aproximativ 25 de tone de deseuri au strans ieri voluntarii Directiei Apelor (DA) Jiu intr-o actiune de ecologizare derulata pe malurile apelor din Dolj.
colectare deseuri
Indiferent ca este vorba de moloz, resturi menajere, PET-uri, sticle, haine uzate, acestea ajung pe malul apelor care traverseaza unele localitati din mediul rural. Pentru a constientiza populatia cu privire la importanta mentinerii apelor curate, aproximativ 150 de voluntari din cadrul DA Jiu au participat la o actiune de ecologizare derulata pe malurile raului Jiu (priza cu baraj Isalnita, zona pod Racari, zona Beharca – Tatomiresti) si ale paraielor Valea Alba (zona Bucovat), Teslui (zona Pielesti), Brabova si Rachita (zona Brabova), Brabova si Urdinita (zona Pietroaia), Terpezita (zona Terpezita), Desnatui (zona Barca), Balasan (zona Bailesti).
In urma acestei actiuni, care se desfasoara sub deviza „A reinceput sezonul de PETscuit!”, au fost stranse aproximativ 25 de tone de deseuri.

„Va obositi degeaba sa le adunati. Maine sunt la loc!”

In zona localitatii Bucovat, pe paraul Valea Alba si pe raul Jiu, sectorul Bucovat-Podari, au fost stranse trei tone de deseuri. „Actiunea a fost organizata in cadrul -Saptamanii Mediului Tau-. Aceasta nu va da insa rezultate daca oamenii si celelalte structuri nu se vor implica”, a spus Iliodor Plastoi, director tehnic in cadrul DA Jiu. Acesta a explicat ca, de regula, oamenii arunca gunoiul in zona cursurilor de apa pentru ca localitatile nu au amenajate spatii de depozitare. „Va obositi degeaba sa le adunati. Maine sunt la loc”, le-a strigat voluntarilor o femeie de vreo 40 de ani din Bucovat, care s-a multumit sa priveasca vreme de cateva minute zecile de oameni preocupati cu strangerea PET-urilor. Afirmatia a fost confirmata si de oficialii DA Jiu. „O actiune asemanatoare am intreprins si acum o luna, cand am sanctionat primaria cu avertisment. Trebuie sa actionam pentru schimbarea mentalitatii”, a declarat Costica Paunescu, director tehnic in cadrul DA Jiu.

Actiuni de ecologizare in tot bazinul hidrografic

La nivelul bazinului hidrografic Jiu, asemenea actiuni de ecologizare au avut loc si in judetele Mehedinti, Gorj si Hunedoara. Sistemul Hidrotehnic Petrosani (Directia Apelor Jiu) a organizat, impreuna cu elevii de la Scoala Generala „Carmen Sylva”, actiuni in zonele: Acumularea Valea de Pesti – Campu lui Neag si pe sectorul de rau Maleia-Petrosani. Aceste actiuni au rol atat pedagogic, cat si practic, destinat dezvoltarii atitudinii pozitive a elevilor din clasele I-VIII fata de mediul inconjurator.
Sistemul de Gospodarire a Apelor Gorj a decis ca zona de ecologizare sa fie Tismana, pe raul Jiu si in regiunea Defileu, punct Visina – Polatiste.
Sistemul de Gospodarire a Apelor Mehedinti a ecologizat cursul de apa al paraului Jidostita, in localitatea Gura Vaii, pe un tronson de 1,5 km.

Sursa: Gazeta de Sud

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *