A saptea editie Renexpo ce sustine energia regenerabila, in noiembrie

0
472
Romania este la un pas de tinta de energie regenerabila
Romania este la un pas de tinta de energie regenerabila
A saptea editie Renexpo ce sustine energia regenerabila, in noiembrie
A saptea editie Renexpo ce sustine energia regenerabila, in noiembrie

Renexpo South-East Europe, cel mai mare targ pentru energie regenerabila si eficienta energetica din tara noastra, va reveni in acest an cu cea de-a VII-a editie, intre 19-21 noiembrie, la Sala Palatului din Bucuresti, informeaza un comunicat de presa remis redactiei.

Potrivit documentului, in paralel cu targul vor fi organizate conferinte de specialitate si evenimente conexe. Principalele tematici de conferinta care vor avea loc sunt: energie solara, energie eoliana, hidroenergie, biomasa, biogaz si cogenerare, insa teme noi sunt planificate de asemenea. Evenimentele conexe includ: workshop-uri, forum-uri si eveniment de business matching.

Conform ANRE, sectorul de energii regenerabile a atins la inceputul acestui an tinta ca 24% din consumul de electricitate sa provina din energii regenerabile, initial stabilita pentru anul 2020. Acest lucru se datoreaza cresterii capacitatii proiectelor de energie regenerabila cu 82% in 2013 si atingerii unui prag record de producere a energiei regenerabile cu 4.255 de MW instalati. Astfel, la 31 decembrie 2013, in sistem erau instalate proiecte de energie eoliana cu o putere totala de 2.503 MW, fotovoltaice de 1.155 de MW, biomasa – 65 MW si hidro – 530 de MW.

Guvernul a decis insa pentru anul 2014, reducerea numarului de certificate verzi acordate producatorilor de energie regenerabila. Desi a fost propusa legea care include amanarea certificatelor doar pentru proiectele puse in functiune inainte de 1 ianuarie 2014, acesta nu a fost inca promulgata ceea ce presupune acordarea unui singur certificat pentru proiectele fotovoltaice, 0,5 certificate pentru proiectele eoliene si doar 1,3 certificate pentru microhidrocentrale.

Pentru 2030, accentul va cadea pe masuri de ordin tehnic pentru modernizarea infrastructurii energetice, pentru implementarea contoarelor si a retelelor inteligente, dar si pentru imbunatatirea capacitatii de a tranzactiona electricitate peste granite. 27% din consumul de energie la nivelul Uniunii Europene in anul 2030 va trebui sa provina din surse regenerabile, insa aceasta tinta nu va fi una obligatorie, ci doar orientativa, scrie publicatia Financial Times.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.