Rovana Plumb: Acordul de mediu acordat exploatarii de aur de la Certej este total ilegal

0
487
Rovana Plumb: Acordul de mediu acordat exploatării de aur de la Certej este total ilegal
Rovana Plumb: Acordul de mediu acordat exploatarii de aur de la Certej este total ilegal

Ministrul Mediului si Padurilor, Rovana Plumb, a afirmat, joi, la finalul intalnirii programate cu Janez Potocnik, comisarul european pentru mediu, ca acordul de mediu dat exploatarii de aur de la Certej este ‘ilegal si nu respecta normele europene’.

‘Am semnat Ordinul prin care am cerut Comisiei de Disciplina sa faca cercetarea administrativa in ceea ce-i priveste pe toti cei care, din partea Ministerului Mediului sau ai Agentiei Regionale de Mediu, au facut parte din echipa care a condus la eliberarea acestui acord de mediu, un acord total ilegal si care nu respecta niciuna dintre prevederile despre am discutat astazi. Vreau sa-l asigur pe domnul comisar /Janez Potocnik, comisarul european pentru mediu, n.r./, dar in special pe cetatenii Romaniei, ca vom respecta normele si reglementarile europene, politicile europene, in beneficiul cetatenilor si al comunitatilor locale’, a afirmat ministrul Mediului.

Oficialul a adaugat ca, la inceputul saptamanii viitoare, va fi depusa la Curtea de Apel o solicitare de anulare a acordului de mediu eliberat pentru mina Certej.

‘Vom depune marti la Curtea de Apel, in baza legislatiei in vigoare, solicitarea de anulare a acordului de mediu eliberat de catre Agentia Regionala de Mediu Timisoara pentru mina Certej. Vreau sa va spun ca am discutat si cu autoritatile locale din judetul Hunedoara, precum si cu compania si i-am instiintat de incalcarile facute de catre Agentia Regionala de Mediu in ceea ce priveste legislatia din Romania privind eliberarea unui acord de mediu. Practic, s-au incalcat doua Directive europene, o Conventie Internationala si alte doua Regulamente europene. Toate detaliile vi le voi prezenta in conferinta de presa de marti’, a spus Rovana Plumb.

Premierul Victor Ponta i-a cerut, miercuri, in sedinta de Guvern, ministrului mediului, sa prezinte situatia referitoare la exploatarea minereului aurifer de la Certej (Hunedoara) si a acuzat PDL ca nu a respectat reglementarile vizand protectia mediului.

Cu o zi inainte, ministrul Mediului si Padurilor a solicitat Garzii Nationale de Mediu si Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului verificarea, in regim urgenta, a acordului de mediu pentru proiectul de la Certej, judetul Hunedoara. De asemenea, oficialul a cerut conducerii Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului demiterea directorului executiv al Agentiei Regionale pentru Protectia Mediului Timisoara pentru ca nu a informat autoritatea de mediu in legatura cu emiterea acordului de mediu pentru acest proiect, avand in vedere ca este vorba de un obiectiv de interes national si international.

Compania canadiana Eldorado Gold Corporation a obtinut avizul de mediu pentru exploatarea aurifera din comuna hunedoreana Certeju de Sus, dar mai multe organizatii de mediu contesta acest fapt apreciind ca tehnologia de prelucrare, in care se folosesc cianurile, este riscanta pentru mediul inconjurator.

Pe de alta parte, reprezentantii companiei Deva Gold, parte a Eldorado Gold Corporation, au explicat, la inceputul acestei luni, ca folosirea cianurilor se va limita la concentratul aurifer, care reprezinta 10% din totalul minereului exploatat in cariera de la Certej. Directorul Deva Gold, Nicolae Stanca, a declarat ca tehnologia este performanta si ca prelucrarea cu cianuri se va face in cadrul unui circuit inchis, fiind exclusa in cazul lucrului in flotatie. Potrivit acestuia, namolul rezultat in urma prelucrarii concentratului aurifer are o concentratie de cianura de trei ori mai mica decat prevad normele Uniunii Europene si cele ale companiei Apele Romane.

Exploatarea minereului aurifer se va face in cariera deschisa, la suprafata, pe o perioada de 16 ani, urmand ca la final sa fie executate si lucrari de inchidere care vor dura alti patru ani. Se estimeaza ca vor fi create circa 800 de locuri de munca in faza de pregatire, urmand ca apoi numarul acestora sa se stabilizeze la circa 500-550.

Valoarea investitiei de la exploatarea miniera Certej se ridica la 200 de milioane de euro. Productia preconizata este de 32 de milioane de tone de minereu aurifer, cu un continut mediu de aur estimat la 2,1 g/ton

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.