Adevarul despre iaurtul din reclama: nu aduce beneficii

Producatorii de iaurturi Danone si Yakult si-au retras afirmatiile cu privire la avantajele „bacteriilor bune”, cand au aflat ca vor fi testate de experti UEiaurt

Iaurturile cu probiotice nu aduc beneficii sanatatii, asa cum pretind producatorii de lactate, demonstreaza un studiu realizat de oamenii de stiinta din Uniunea Europeana si publicat in Daily Mail. Potrivit expertilor de la Autoritatea europeana pentru control alimentar (EFSA), efectele binefacatoare ale probioticelor in organism nu au putut fi dovedite stiintific.

„Cercetatorii au facut evaluarea, dar, ori rezultatul a fost negativ, ori oamenii nostri de stiinta au declarat ca nu au suficiente dovezi pentru a le evalua”, declara un purtator de cuvant al EFSA pe probiotice. In lume, exista sute de sortimente de iaurturi imbogatite cu asa-zise „bacterii prietenoase” despre care se spune ca, atunci cand sunt consumate zilnic, aduc numai beneficii sanatatii, intarind sistemul imunitar si accelerand tranzitul intestinal.

Constatarile vor fi folosite in viitor, pentru a amenda firmele care profita de naivitatea oamenilor si pentru a le intenta procese.

Specialistii spun ca este reclama falsa

Specialistii spun ca cel mai bine vandute marci de iaurt imbogatit cu probiotice din Marea Britanie – Actimel (Danone) si Yakult – nu au fost incluse in studiu, pentru ca firmele producatoare si-au retras afirmatiile facute cu privire la beneficiile probioticelor aduse sanatatii, chiar inainte de a fi supuse evaluarii.

Ulterior, reprezentantii companiei japoneze Yakult au mentionat ca descoperirile specialistilor de la EFSA „nu se refera la produsul lor”, care a fost obtinut dupa „70 de ani de cercetari”. Pe site-ul Danone Romania, la produsul Actimel, se specifica: „Actimel este un iaurt probiotic de baut care contine un ferment unic, L.casei Imunitass, (…) cu efecte benefice asupra sistemului imunitar”.

Avantajul principal? „Consumat zilnic, Actimel contribuie la intarirea sistemului natural de aparare al organismului”. Tot aici, ni se explica si mecanismul de functionare al iaurtului cu probiotice. „Actioneaza la nivelul celor trei linii de aparare intestinala – flora intestinala, peretele intestinal si sistemul imunitar”. In final, aflam ca iaurtul probiotic Actimel – „cu studii dovedite clinic”, dupa cum pretinde Danone – are si referinte.

Este recomandat de Societatea Romana de Imunologie si Alergologie Clinica.

Presa din SUA relata recent ca Danone a platit 35 milioane de dolari, ca sa evite procesele intentate de mai multi americani care acuzau reclama falsa la iaurturile-minune.

Sursa: Gandul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *