Ministerul Mediului va propune, printr-un proiect de act normativ, introducerea unei taxe pentru comerciantii care pun in circulatie pungi de plastic nebiodegradabile, care se va face la tona de ambalaje de pungi de plastic pusa in circulatie, a declarat, vineri, ministrul Mediului, Attila Korodi. „Vom crea un sistem prin care vom ingreuna, din punct de vedere financiar, utilizarea pungilor nebiodegradabile, taxind foarte mult punerea acestora in circulatie”, a explicat Korodi.
Ministrul a recunoscut insa ca nu exista pirghii legislative prin care sa oblige comerciantii sa nu mai foloseasca pungi nebiodegradabile, acestia putind folosi trei tipuri de ambalaje: nebiodegadabile, biodegradabile sau de hirtie. Potrivit lui Korodi, un comerciant poate alege o punga ecologica, asemanatoare, din punct de vedere al aspectului, cu cea nebiodegradabila, dar care poate fi descompusa in sase luni, fata de o suta de ani, cit dureaza descompunerea unei pungi normale de plastic. Dupa estimarile ministrului, o punga biodegradabila va fi cu maximum 5% mai scumpa decit una clasica, ceea ce inseamna citiva bani in plus.
Ministrul a mai explicat ca un roman foloseste anual circa 250 de pungi, a caror utilizare dureaza aproximativ 20 de minute, dar care „creeaza foarte multe probleme”. Ministerul Mediului doreste sa mearga „pe pirghia descurajarii” si vrea sa introduca aceasta taxa pina, cel tirziu, in 2009. Korodi a mai spus ca valoarea taxei nu a fost inca stabilita.
Ministrul a explicat ca, la nivel mondial, exista trei abordari pentru solutionarea acestei probleme, respectiv comunicarea cu cetatenii pentru a-i face sa inteleaga ca folosirea ambalajelor nebiodegradabile dauneaza mediului, taxarea punerii in circulatie si interzicerea totala. Pentru a populariza aceasta actiune, ministrul Mediului a explicat ca va derula mai multe campanii de informare.
Sursa: Monitorul de Vrancea