Administratia Rezervatiei vrea sa renatureze „domeniul” lui Rece

0
340
Administratia Rezervatiei vrea sa renatureze "domeniul" lui Rece
Administratia Rezervatiei vrea sa renatureze "domeniul" lui Rece

Guvernatorul Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii spune ca reconstructia ecologica a incintei agricole Sireasa, aflata in administrarea fostului senator Traian Rece, este singura solutie posibila la ora actuala
Consiliul Judetean se opune, argumentand ca refacerea zonei pentru agricultura ar aduce bani la bugetul de stat
In timp ce Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii recomanda ca incinta agricola Sireasa sa fie reconstruita din punct de vedere ecologic, avand in vedere ca zona a fost inundata in aceasta vara, Consiliul Judetean ramane pe pozitii. Prese-dintele CJ Tulcea, Victor Tarhon, sustine ca beneficiile judetului ar fi mult mai mari daca zona ar fi redata agriculturii, astfel incat institutia sa poata incasa o redeventa anuala consistenta.
„Cautam solutii care sa fie si eco-nomice si, in acelasi timp, de natura sa redea tere-nul circuitului agricol pentru ca ne in-tereseaza totusi si componenta financiara. Nu a estimat nimeni pana in momentul acesta ce inseamna daca renaturezi o suprafata si, in conditiile unei suprafete renaturate, care sunt beneficiile pe care le poate avea Consiliul Judetean sub aspectul redeventei. Sunt convins ca si anul 2011 va fi un an extrem de dificil pentru bugetul statului si, pe cale de consecinta, bugetul pe care il va avea judetul Tulcea. Pe consi-derentul acesta, ma lupt pentru reali-zarea veniturilor Consiliului Judetean din toate sursele pe care le-am identificat si nu numai, incercand sa identificam si alte posibilitati de majorare a veniturilor”, spune prese–dintele Consiliului Judetean Tulcea.
Declaratia sa vine in contextul in care in-cinta Sireasa se afla in administrarea Con-siliului Judetean Tulcea si a fost con-ce-sio-nata omului de afaceri Traian Rece, in schim-bul unei redevente anuale consis-tente.
Autoritatile de mediu se opun
In acelasi timp, guvernatorul Rezer-vatiei Biosferei Delta Dunarii crede ca se pot obtine beneficii daca zona ar putea fi redata circuitului natural, insa acestea ar fi in timp si nu ar asigura o sustinere financiara imediata a Consiliului Judetean.
„Noi putem incepe lucrarile de amenajare ecologica la incinta Sireasa, care acum este inundata. Intelegem ca se fac eforturi ca zona sa se readuca in circuitul economic de utilizare pentru agricultura dar, avand in vedere ca avem un studiu de fezabilitate acolo, poate nu ar fi rau sa se analizeze si o varianta de a fi lasata in regim natural de inundare si ar fi reevaluate toate valentele create prin aceasta noua stare a incintei. Sunt convins ca se pot gasi surse de venituri si la bugetele locale si la bugetul Consiliului Judetean din alte activitati decat cele agricole. Cred insa ca, mai devreme sau mai tarziu se va ajunge la o intelegere”, a spus guvernatorul Deltei Dunarii.
O reconstructie ecologica a incintei agricole Sireasa ar fi posibila in contextul in care Administratia Rezer-vatiei are alocate sume consistente pentru astfel de activitati. Singura problema ar fi statutul juridic al acestei zone, finantarea fiind posibila doar daca zona ar fi inclusa in domeniul public de interes national si in administrarea ARBDD.
Consiliul Judetean obtine anual circa 40 de miliarde de lei in schimbul concesio-narii incintelor agricole si piscicole din Delta Dunarii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.