Specialistii au concluzionat ca poluarea cu arsen din Ardusat este un fenomen izolat

0
409
Specialistii au concluzionat ca poluarea cu arsen din Ardusat este un fenomen izolat
Specialistii au concluzionat ca poluarea cu arsen din Ardusat este un fenomen izolat

Poluarea cu arsen a fantanilor din comuna Ardusat este un fenomen izolat. La aceasta concluzie au ajuns specialistii, dupa ce au fost efectuate de mai multe ori analize de laborator in cazul probelor de apa recoltate din fantanile de pe raza comunei. La fantanile cu probleme vor fi montate placute prin care cetatenii vor fi avertizati ca apa nu este potabila.

Doar la trei fantani de pe raza comunei Ardusat s-au inregistrat depasiri la concentratia maxima admisa la arsen, in urma analizei probelor de apa recoltate din fantani. Autoritatile judetene spun ca este vorba despre un fenomen izolat de poluare.

„Specialistii afirma cu certitudine ca, fenomenul de poluare naturala a fantanilor si retelei de distributie a apei potabile este unul izolat si nu generalizat”, a declarat prefectul judetului Maramures, Sandu Pocol.

In acest context, Comitetul local pentru situatii de urgenta Ardusat a realizat, cu sprijinul Directiei de Sanatate Publica Maramures, un pliant cu privire la efectele pe care le produce arsenul asupra organismului uman, respectiv cu masurile de prevenire care va fi distribuit cetatenilor din comuna, pe baza de semnatura. De asemenea, vor fi montate placute cu inscriptia „Apa nu este potabila” la fantanile unde rezultatele analizelor probelor de apa au relevat depasirea concentratiei de arsen, iar „populatia din zona care domiciliaza in apropierea acestora vor fi instiintata pe baza de semnatura”, a precizat Dan Buca, purtatorul de cuvant al Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta Maramures.

Totodata, prefectul Sandu Pocol a dispus ca specialistii geologi si cei ai Sistemului de Gospodarire a Apelor sa intocmeasca, in baza rezultatelor analizelor probelor de apa recoltate, o nota de constatare cu privire la fenomenul de poluarea naturala cu arsen. Aceste informatii vor contribui la realizarea unui studiu care sa ajute la identificarea poluarii naturale cu arsen din comuna Ardusat.

In ceea ce priveste reteaua de distributie a apei potabile din comuna, proiectul de reabilitare a acesteia si de constructie a unei statii de tratare a apei va fi analizat maine, 7 decembrie, la Satu Mare, urmand sa fie demarate procedurile legale pentru desfasurarea licitatiei. Dupa parcurgerea acestor etape, vor fi demarate lucrarile de executare si construire a statiei de neutralizare a arsenului din putul de forare care asigura alimentarea cu apa potabila a retelei de distributie din comuna Ardusat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.