Adolescentii mai activi fizic tind sa fie mai inteligenti decat cei sedentari

Adolescentii care fac sport cu regularitate tind sa fie mai inteligenti decat cei cu un stil de viata sedentar, potrivit unui studiu suedez publicat in Proceedings of the National Academy of Sciences.adolescenti activi fizic

Cercetatorii de la Institute of Medicine din cadrul Universitatii din Goteborg (Suedia) au dorit sa afle daca exercitiile de aerobic sau cele de fitness cardiovascular si puterea musculara sunt asociate cu inteligenta si cu statutul socioeconomic din viitor al adolescentilor.

Ei au analizat o serie de teste fizice si de inteligenta la care au participat 1,2 milioane de barbati suedezi, nascuti intre anii 1950 si 1976, in momentul luarii lor in evidenta pentru serviciul militar, la varsta de 18 ani.

Cercetatorii au analizat si rolul avut de influentele genetice si familiale, monitorizand scorurile obtinute de fratii acestor candidatii si, de-a lungul timpului, legatura dintre scorurile initiale si succesul avut la varsta mijlocie, care ia in considerare factori precum nivelul educational si satisfactiile profesionale.

Cercetatorii, coordonati de medicul Georg Kuhn, au declarat ca rezultatele acestui studiu demonstreaza o legatura puternica intre practicarea exercitiilor de fitness cardiovascular si dezvoltarea inteligentei, dar nu si intre exercitiile de intarire a muschilor si nivelul inteligentei.

Posibilitatea compararii scorurilor obtinute de gemeni a fost o alta realizare importanta a acestui studiu, care le-a permis cercetatorilor suedezi sa elimine „influentele genetice, sociale si familiale”.

Georg Kuhn a explicat faptul ca la acest studiu au participat cateva mii de gemeni, iar oamenii de stiinta au putut sa constate ca, in medie, fratele mai activ din punct de vedere fizic avea si un coeficient de inteligenta mai ridicat.

Cercetatorii au afirmat, totodata, ca, in acest moment, nu pot preciza daca baietii activi tind sa fie mai inteligenti sau daca baietii inteligenti tind sa fie mai activi din punct de vedere fizic si ca pentru clarificarea acestei chestiuni sunt necesare mai multe studii suplimentare.

Sursa: Mediafax

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *