Adria – Chimicale cu flori de soc

CE BEM, CE MINCAM – Bautura are 12 aditivi
„Adria flori de soc” este unul dintre acele produse in care ingredientele naturale lipsesc cu desavirsire, ele fiind un amestec de aditivi alimentari. Cu toate acestea, in reclamele de la televizor aflam ca sint pe gustul romanilor. Al celor care vor sa fie bolnavi, poate.

De pe eticheta „Adria flori de soc” aflam ca aceasta este o bautura racoritoare cu suc de lamiie si extract din flori de soc cu zahar si indulcitori. Din lista de ingrediente reiese insa ca este un amestec de apa cu substante chimice: „apa, zahar, dioxid de carbon E290, acidifiant acid citric E330, indulcitori: ciclamat de Na E952, aspartam E951, acesulfam de potasiu E950, suc de lamiie din concentrat 0,7%, extract din flori de soc <0,1%, aroma, corector de aciditate citrat de sodiu E331, antioxidant acid ascorbic E300, stabilizatori guma de ester E445 si guma arabica E414, coloranti caramel E150 si galben de chinolina E104, conservant benzoat de sodiu E211. Contine o sursa de fenilalanina. Considerind ca toti acesti aditivi alimentari ne ofera si substante nutritive, producatorul scrie valorile lor medii pentru 100 de grame: "proteine <0,01 g, glucide 1,8 g, lipide 0,08". ANALIZA. „Adria flori de soc” este un produs profund dezechilibrat nutritional, care nu ii ofera consumatorului nici un beneficiu. Analizind ingredientele inscrise pe eticheta putem afirma ca efectele sale pot fi nocive. Multitudinea de aditivi nu face decit sa sustina aceasta afirmatie. Mai mult, combinatia acestora poate duce la boli grave mai ales in rindul copiilor. Conform cercetatorilor britanici de la Universitatea din Southmpton, amestecul de coloranti azoici de sinteza, cum este cazul lui E104, cu benzoat de sodiu, duce la modificari de comportament, provocind sindromul de hiperactivitate si deficit de atentie. Simptomele acestuia se agraveaza cu timpul, copilul ajuns adolescent putind avea grave probleme de natura psihologica. De asemenea, producatorul foloseste atit zahar, cit si indulcitori chimici, bautura neputind fi consumata nici macar de diabetici sau de cei care tin regim de slabire. Benzoatul de sodiu E211 este unul dintre cei mai periculosi aditivi, el fiind incrimat chiar si pentru unele mutatii de ADN si pentru aparitia diverselor forme de cancer.

Mai mult, producatorul foloseste un aditiv care, desi este permis, nu este suficient evaluat de comisiile de specialitate ale Autoritatii Europene pentru Siguranta Alimentara. E445, guma de ester, este inca supus testelor pentru ca efectele lui nu sint cunoscute inca.

Desi pe eticheta scrie mare ca produsul are in compozitie flori de soc, acestea sint in cantitate atit de mica, incit a fost nevoie de arome sintetice pentru a induce gustul specific socului.

In urma analizei ingredientelor inscrise pe eticheta rezulta ca produsul nu poate fi consumat de cei care vor sa isi pastreze o stare buna de sanatate.

Indulcitori periculosi pentru sanatate
Pentru ca produsul sa fie mai dulce au fost folositi trei aditivi alimentari chimici. Acesulfamul K, E950, are o doza zilnica admisa de 15 mg/kg corp. In cazul in care aceasta este depasita, apare stresul metabolic, dar si cancerul. Oricum, femeilor insarcinate si care alapteaza, copiilor si celor care tin cure de slabire le este interzis. La fel de periculos este si aspartamul, E951. Daca se depaseste un consum zilnic de 7.5 mg/kg corp se poate ajunge la stari de oboseala, ameteli, halucinatii, dureri de cap, spasme, palpitatii, anxietate, pierderea memoriei si in cazuri izolate la cancer de creier. Producatorii obisnuiesc sa foloseasca in mod frecvent cei doi aditivi alimentari impreuna, pentru ca acestia isi potenteaza unul altuia efectele. Mai mult, ei sint utilizati impreuna, pentru ca in modul acesta dispare gustul metalic. Nici E952 nu este mai bun. Conform Agentiei Internationale de Cercetari in Cancer, ciclamatul de sodiu este inclus in grupa a treia de risc cancerigen. Doza zilnica admisa pentru acesta este de 11 mg/kg corp. La testele realizate, s-a dovedit ca E952 poate provoca tumori maligne de vezica la sobolani, se arata in lucrarea „Biblia alimentara”, a prof. dr Gheorghe Mencinicopschi.

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *