Poluarea mediului in care traim este intr-o continua crestere. Insa acest lucru nu trebuie sa ne impiedice sa ne deschidem ferestrele. Aerul din interior este de cele mai multe ori mult mai poluat decat cel din exterior.
Ca sa facem o medie, petrecem aproximativ 14 ore pe zi in locuinta proprie. Calitatea aerului din interior este poluat insa de numeroase surse, cu o concentratie destul de mare : tabac, produse de intretinere si bricolaj (compusii lor sunt foarte volatili), functionarea defectuoasa a aparatelor de incalzire (pot elibera monoxid de carbon, care poate fi mortal), bacterii si acarieni (factori alergenici foarte raspanditi), mucegai (periculos pentru sistemul respirator). Efectele acestora asupra sanatatii sunt destul de grave: migrene, alergii, iritatii ale cailor respiratorii, boli de plamani. Unele persoane sunt in mod particular sensibile – copiii, femeile insarcinate, persoanele in varsta sau cele bolnave de maladii cronice.
3 gesturi simple pentru sanatatea ta. In fiecare zi, indiferent de anotimp, trebuie sa adopti o atitudine cat se poate de sanatoasa: sa iti aerisesti locuinta timp de 10 minute. Fie natural, prin deschiderea tuturor locurilor prin care aerul poate sa patrunda, fie cu ajutorul unui ventilator. Incearca sa reduci emisiile de poluanti direct de la sursa : iesi intotdeauna afara pentru a fuma si nu folosi in continuu aparatele de incalzire. De exemplu, poti sa mai inchizi din cand in cand caloriferul sau boilerul.
Mochetele, covoarele, tesaturile favorizeaza aparitia prafului si al acarienilor. Asa ca incearca sa dai cu aspiratorul regulat.