Aerul mai curat scumpeste energia electrica

Pretul electricitatii produse in centralele care utilizeaza carbune, unul dintre cei mai poluanti combustibili, va fi de doua ori mai mare incepand cu 2013, daca producatorii de energie vor trebui sa achizitioneze intreaga cantitate de certificate pentru emisiile poluante, a declarat Gabriel Baleanu, expert in cadrul Ministerului Economiei si Finantelor.
aer mai curat
Acest lucru va duce la cresterea vertiginoasa a pretului final platit de consumatori, in conditiile in care strategia energetica a Romaniei pune un mare accent pe producerea de energie din carbune.

Anul trecut, 43% din productia nationala de electricitate a provenit din centrale care au utilizat carbune, iar arderea lignitului a avut o pondere de 35,5%. Primele efecte ale utilizarii masive a combustibililor poluanti s-au facut deja simtite in Romania. In iulie, pretul electricitatii a crescut cu 5,3%, in principal din cauza costurilor producatorilor cu achizitionarea certificatelor de emisii poluante.

Totodata, de la 1 ianuarie 2008, energia se va scumpi din nou, una dintre cauze fiind aceeasi, la care se adauga majorarea preturilor carbunelui si gazelor de import.

Eliminare graduala a certificatelor gratuite

„Lignitul existent in Romania are o putere calorifica foarte mica, in comparatie cu alte state europene, astfel ca este necesara arderea unei cantitati mari in termocentrale. De asemenea, instalatiile termocentralelor din Romania au un randament de circa 33%, deci ar fi necesara o modificare structurala a sistemului din punctul de vedere al tehnologiei utilizate, astfel incat randamentul sa depaseasca 45%”, a adaugat expertul.

Potrivit strategiei energetice, termocentralele au nevoie de investitii de 2,6 miliarde euro pana in 2017, pentru rezolvarea problemelor de mediu. Comisia Europeana vrea ca, incepand cu 2013, poluatorii sa nu mai primeasca gratuit niciun certificat de emisii pentru poluatori, insa Romania, alaturi de alte state, sustine scaderea lor graduala pentru sistemul energetic, tocmai pentru a nu exista o explozie a preturilor finale.

Sursa: Evenimentul Zilei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *