Aerul poluat, respirat in fiecare zi, ar putea aduce modificari la nivelul creierului, potrivit unui studiu recent, informeaza Mashable.
Poluarea ar putea produce tulburari cognitive, sustin cercetatorii.
Oamenii de stiinta au analizat 943 de adulti sanatosi, care au cel putin 60 de ani, si au folosit imagini cu rezonanta magnetica pentru a examina structurile creierului. Imaginile au fost comparate cu nivelul de poluare a aerului in locurile in care traiesc participantii la studiu.
Cercetatorii au descoperit ca o crestere a poluarii din particulele fine cu 2 micrograme pe metru cub – nivel observat in orasele medii – este legata de reducerea cu 0,32% din volumul creierului.
Aceasta modificare a volumului creierului este „echivalenta cu aproximativ un an de imbatranire a creierului”, sustine Elissa H. Wilker, care se ocupa de cercetari la un centru medical din Boston.
In general, un volum mai mic al creierului este cauzat de pierderea de neuroni, care are loc odata cu inaintarea in varsta, potrivit specialistilor.
Cele doua micrograme de poluare in plus in particulele fine au fost asociate si cu o crestere de 46% a ceea ce specialistii numesc „accident vascular cerebral silentios”, care poate fi vazut la scanarea creierului.
Potrivit cercetatorilor, participantii la studiu care traiesc in zone mai poluate au volumul creierului mai mic si au un risc mai mare de a avea accidente vasculare cerebrale silentioase in comparatie cu cei care traiesc in zone mai putin poluate.
Acesta este primul studiu care a analizat legatura dintre poluarea aerului, volumul creierului si riscul de accidente vasculare cerebrale in randul unei populatii in varsta, explica oamenii de stiinta.