Studiul de impact asupra starii de sanatate a populatiei din Sebes: „Nu exista riscuri de dezvoltare a unor afectiuni severe din cauza formaldehidei de la Kronospan Sebes”

Studiul de impact asupra starii de sanatate a populatiei din Sebes: „Nu exista riscuri de dezvoltare a unor afectiuni severe din cauza formaldehidei de la Kronospan Sebes”
Studiul de impact asupra starii de sanatate a populatiei din Sebes: „Nu exista riscuri de dezvoltare a unor afectiuni severe din cauza formaldehidei de la Kronospan Sebes”

Institutul National de Sanatate Publica, parte a Centrului Regional de Sanatate Publica Cluj, a definitivat Studiul de Impact asupra Starii de Sanatate a Populatiei din Municipiul Sebes asociata instalatiei de formaldehida Kronospan. Studiul, derulat in primavara acestui an, a relevat ca nu exista riscuri asupra starii de sanatate a populatiei din Sebes si imprejurimi, ca urmare a expunerii la substantele eliberate in aer, respectiv formladehida si pulberi.

Aceeasi evaluare arata ca distributia frecventelor bolilor din Sebes, in special in ceea ce priveste incidenta cancerelor, inregistreaza valori mai mici decat in alte localitati din judetul Alba, precum Aiud sau Blaj. Astfel, studiul stabileste ca amplasarea si functionarea Kronospan Sebes nu duc la aparitia de riscuri asupra starii de sanatate a localnicilor.

Mai mult decat atat, rezultatele cercetarii efectuate de Institut dau informatii importante si in ceea ce priveste rata mortalitatii, care, in Sebes, este sensibil mai scazuta decat in alte localitati din judetul Alba – Blaj si Aiud. Astfel, valoarea medie a mortalitatii calculate pe o perioada de trei ani in localitatea Sebes a fost cea mai mica, situandu-se sub valoarea medie calculata pentru aceeasi perioada pentru judetul Alba si, in acelasi timp, este mai scazuta decat cea calculata pentru orasul Aiud si pentru Blaj, in 2011. Valorile sunt relativ identice in Sebes si Blaj in 2012 si in 2013.

Concluziile studiului sunt foarte clare, atat pentru specialisti, cat si pentru cei mai putin familiarizati cu acest subiect. Astfel, evaluarea starii de sanatate a aratat ca expunerea sebesenilor la formladehida si pulberi se face in limitele stabilite international ca valori de referinta pentru un impact minim si nesemnificativ.

miting protest sebes 78Prin urmare, nu exista riscuri de dezvoltare a unor afectiuni severe in relatie cu formaldehida generata de Kronospan Sebes, se arata in acelasi studiu.

Pasii urmatori in evaluarea starii de sanatate la nivel local se vor face conform unui program de conformare realizat de catre Institutul National de Sanatate Publica, in colaborare cu evaluatorii de mediu si alte institutii care desfasoara evaluari in zona, dar si cu suportul autoritatilor: Primaria, Agentia Pentru Mediu, Directia de Sanatate Publica si Institutul pentru Situatii de Urgenta. Potrivit acestui Program, timp de noua ani, la interval de trei ani, starea de sanatate a populatiei din Sebes si orasele invecinate va fi evaluata conform indicatorilor din studiul de fata.

Institutul National de Sanatate Publica este singurul organism national acreditat si legitimat pentru realizarea de studii si evaluari asupra starii de sanatate a populatiei. Datele prelucrate si prezentate in acest studiu corespund perioadei de referinta 2011-2013 si au fost colectate de Directia de Sanatate Publica Alba.

Metodologia de prelucrare a valorilor concentratiilor de formaldehida in emisii s-a facut conform programului de utilitate publica apartinand Agentiei SUA pentru Substante Toxice si Registrul Bolilor din cadrul Centrului de Control si Prevenire a Bolilor. In momentul de fata, studiul este disponibil la sediul Directiei de Sanatate Publica Alba.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *