Aproape jumatate de milion de hectare sunt afectate de desertificare

0
357
Aproape jumatate de milion de hectare sunt afectate de desertificare
Aproape jumatate de milion de hectare sunt afectate de desertificare

Directorul Institutului de Cercetari pentru Pedologie si Agrochimie, dr. Mihail Dumitru, spune ca 400.000 de hectare din suprafata agricola a Romaniei sunt afectate de fenomenul desertificarii.

Jumatate din aceasta suprafata se regaseste in Oltenia. „Oltenia este deja desert. Atata vreme cat sistemul de irigatii nu functioneaza, iar ritmul de infiintare a perdelelor de protectie este foarte lent, cat se impaduresc, in toata tara, doar 5000-6000 de hectare, nu e nevoie sa declaram Oltenia desert, s-a declarat singura. Zona e cu terenuri nisipoase, cu temperaturi ridicate, cu deficit de precipitatii, sistemul de irigatii este distrus, deci conditia este indeplinita”, a declarat dr. Mihail Dumitru.
In opinia acestuia, interventia statului in oprirea fenomenului desertificarii nu se mai justifica, atata vreme cat legile din Romania nu protejeaza investitiile in acest domeniu. „Ca sa poti sa redresezi aceste terenuri, te costa o avere. Sunt soluri nisipoase, care ridica probleme ca sa le aduci la starea initiala. Solutia era ca o parte, care sunt cele mai sarace in materie organica, sa fie impadurite. Incepuse un program de impadurire in urma cu vreo 15 ani, care avanseaza insa destul de greu. Dar principala problema la nivelul intregii tari sunt furturile si distrugerile care au loc. Atata vreme cat se fura sina de la calea ferata , putem discuta despre altceva? Poate sa investeasca poporul acesta zi si noapte, cum ai dus ceva in camp, se fura si apoi o iei de la capat. Adica e o dezordine atat de mare, incat este imposibil sa mai faci ceva. Cata vreme se fura totul nu se poate face nimic. Aceasta este, de fapt, problema numarul 1 a Romaniei”, a mai declarat directorul ICPA din Romania.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.