Agent Green sustine ca a descoperit culturi ilegale de soia modificata genetic in judetul Calarasi

Agent Green a anuntat, luni, intr-un comunicat ca a descoperit in judetul Calarasi, pe raza comunei Chirnogi, o cultura masiva de soia conventionala contaminata cu soia modificata genetic Roundup Ready produsa si brevetata de corporatia Monsanto.soia modificata genetic

“In vara ce tocmai se termina am realizat un tur de testare pentru depistarea de culturi ilegale si cazuri de contaminare cu OMG (organisme modificate genetic n.r.). Acest nou caz de contaminare cu soia modificata genetic ne ingrijoreaza, deoarece apare la trei ani dupa interzicere, cand credeam ca a fost eradicata. Daca nu se iau masuri imediate de distrugere a culturii, boabele produse de o singura planta de soia modificata genetic vor putea fi insamantate la anul, iar contaminarea va fi masiva”, a spus presedintele Agent Green, Gabriel Paun.

Cultivarea de soia modificata genetic (MG) nu este autorizata in Uniunea Europeana unde se aplica toleranta 0 in astfel de cazuri. Rezultatele de laborator confirma ca 0,28% din cultura de soia este modificata genetic. Coordonatele GPS ale culturii contaminate sunt: latitudine N 44° 05″ 13,59″ si longitudine E 26° 31″ 04,09″. In Romania s-a cultivat soia MG pana in anul 2006. Incepand cu anul 2007 aceasta cultura a fost interzisa, se mai arata in comunicat.

Potrivit Agent Green, este al 19-lea caz documentat de cultivare ilegala sau contaminare cu OMG din Romania in ultimii patru ani in care au fost implicate plante precum soia, porumb, cartof si prun. Astfel de cazuri apar nu doar la plantele al caror polen este purtat de vant si de insecte la culturile invecinate, ci si la plante autogame, cum este soia.

In acest caz contaminarea poate aparea pe intreg lantul de productie al semintelor si alimentelor: depozitare, insamantare, recoltare si procesare. In prezent, Ministerul Agriculturii modifica cadrul legal pentru a asigura coexistenta culturilor de OMG cu cele conventionale si ecologice.

“Este deja evident ca plantele modificate genetic nu pot fi tinute sub control si ca ele pun in pericol soiurile romanesti. Coexistenta plantelor modificate genetic cu agricultura ecologica si cu cea conventionala este imposibila. Cu toate acestea Ministerul Agriculturii insista sa puna pe hartie legislatie noua in acest sens. Putem descoperi oricand cazuri de contaminare, deci in practica coexistenta este un mit si putem demonstra asta la nesfarsit pentru a face ministerul de ras”, a mai spus Paun.

Agent Green cere Garzii Nationale de Mediu sa distruga cultura contaminata cu soia modificata genetic din Chirnogi, iar Ministerului Agriculturii sa renunte la legislatia pentru coexistenta plantelor modificate genetic cu alte forme de agricultura si sa elimine plantele MG din catalogul national al soiurilor.

Sursa: NewsIn

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,200FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente